Сатирата ни представя срещата на Фидел Кастро и Джина Лолобриджида

ОFFNews 06 април 2016 в 16:03 5919 1

Джина Лолобриджида и Фидел Кастро.

Сатиричният театър "Алеко Константинов" включва в програмата си нова постановка, озаглавена „Джина и Фидел”, която разказва за срещата на Лолобриджида и Кастро.

Пиесата на унгарския драматург и режисьор Жолт Пожгаи (Zsolt Pozsgai) е базирана на действителната среща между кино иконата и кубинския лидер. Годината е 1974 – актрисата е на 47 години, загърбила е киното и временно се „преквалифицира” като репортер. Изпратена е от телевизия Rai Uno за 12 дни в Куба, за да направи поредица от интервюта и филм-портрет за Кастро.

Макар че никак не е лесно да вземеш интервю от човек, който е постоянна мишена на атентатори, актрисата успява да пробие бариерите и да спечели доверието на кубинския лидер. Срещата е документирана в снимки от „Тайм“, част от тях са и в личния сайт на актрисата.

В крайна сметка филмът е заснет, но Rai Uno никога не го излъчва. Нещо повече – при неизвестни обстоятелства и по странен начин изчезват и копията на филма.

Какво се е случило в Куба през тези 12 дни? Имало ли е флирт или любовна афера между тези две легендарни личности? Пожгаи твърди, че пиесата е за срещата на две души, на двама души от различни светове, между които на пръв поглед не може да има нищо общо.

Личната среща на Жолт Пожгаи с италианската актриса е през 1995 година. Авторът дошъл в Италия във връзка с издаване на албум с графики на актрисата в Унгария, като я посетил в дома ѝ в Рим. Двамата се сприятелили и вместо за първоначалните три дни – той останал цяла седмица. Тогава Пожгаи за първи път чул от самата актриса за срещите ѝ с Фидел Кастро.

Истински подтик за написването на пиесата, обаче му дава признанието на самия Кастро. Преди няколко години лидерът на Куба, вече много болен, споделил в едно от редките си интервюта, че срещата му с Джина Лолобриджида е много определяща в живота му.

За Лолобриджида унгарският драматург казва, че е много непретенциозен и земен човек. Пожгаи споменава не само за чувството ѝ на хумор, но и за страстта ѝ към скулптурата. Тя винаги е искала да става скулптор, а не актриса. Дворът ѝ бил пълен с огромни статуи, създадени от нея. В същото време тя никога не се е интересувала от парите, твърди Пожгаи.

Снимка от архива на актрисата.

Пиесата ще се играе на камерна сцена „Методи Андонов” на Сатиричния театър. Любопитно е, че самата Джина Лолобриджида в анкета на италианска медия за трите най-значими филма на всички времена поставя сред своите три фаворита филма „Козият рог” на Методи Андонов. Тя го е гледала на кинофестивал, на който е била член на журито. И до днес продължава да смята, че този филм е един от най-хубавите филми, които е гледала в живота си.

В ролята на италианската кино икона от 70-те години ще видим Нона Йотова, а в ролята на кубинския лидер се въплъщава Кирил Ефремов. Интересното е, че Нона Йотова е на годините на актрисата, когато е изпратена да вземе интервю от Кастро.

За премиерата на пиесата са проявили интерес от посолството на Куба у нас. 

Любопитното е, че когато са прочели пиесата от кубинското посолство в Будапеща - запитали автора Жолт Пожгаи откъде знае за една строго секретна операция - опитът на Кастро да спаси Че Гевара - за тази акция били унищожени всички съществуващи документи... Оказало се, че това е художествена измислица на автора, която обаче се е случила в действителност.

В пиесата Кастро предлага на актрисата да стане министър на културата. Авторът признава, че това му е хрумнало, защото докато бил на гости на Лолобриджида в Рим през 1995 година - тогава министър на културата на Гърция е друга нейна колежка – актрисата Мелина Меркури.

Нона Йотова и Кирил Ефремов в ролите на актрисата и диктатора.

Пиесата „Джина и Фидел” е поставена за първи път 2015 година в Грац, Австрия. Тогава трупата изпраща на Джина Лолобриджида превод на пиесата на английски и запис на представлението. Получават отговор от нейния секретар, който гласял – „Джина Лолобриджида Ви изпраща поздравите си и пожелава „На добър час” на представлението!”

В наши дни 89 –годишната Джина Лолобриджида казва, че вече трудно си спомня някои моменти от миналото. През последната една година тя избягва да се появява на публични места и да контактува с медиите.

Пиесата вече имаше своята софийска премиера, като лично Стоянка Мутафова поздрави своите колеги и им пожела успех.

Директорът на Сатиричния театър проф. Здравко Митков и авторът и режисьор на пиесата Жолт Пожгаи се снимаха с актьорите и екипа, отговорен за техническата и сценична реализация на пиесата. Сценографията и автентичните костюмите от 70-те години в „Джина и Фидел” са работа на младата сценографка Лилия Бабунова. 

Следващите дати на „Джина и Фидел” са 10-ти и 22 април. През месец май спектакълът се играе на 13-ти и 27-ми в камерната зала на Сатиричния театър „Методи Андонов”.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!