Съпругата на Яне Янев стана съдебен помощник във ВАС

OFFNews Последна промяна на 10 март 2017 в 17:59 11537 6

Съпругата на бившия премиерски съветник и лидер на РЗС Яне Янев – Галя Янева, ще бъде назначена за съдебен помощник във Върховния административен съд (ВАС), съобщи правният сайт "Съдебни репортажи".

Година и два месеца, след като изкара едва 3 от 34 точки на теста за съдебни помощници в Софийския градски съд (СГС) Янева се яви на конкурс във ВАС. Тя бе една от 64-те кандидати за съдебни помощници, допуснати до писмен изпит на 30 януари тази година, и една от осемте с две пълни шестици на писмения и устния изпит във ВАС. Финалният етап – събеседване с 10-те класирани в конкурса, е проведен в понеделник на 6 март. Днес на интернет страницата на ръководения от Георги Колев съд бе качено крайното класиране след събеседването, което показва, че Янева е една от деветимата кандидати, които ще получат поста.

От информацията обаче не става ясно как е протекло събеседването и на базата на какви критерии са отсяти кандидатите.

Галя Янева бе назначена за съдебен помощник в СГС в мандата на Владимира Янева, след като изкарва отличен 5.66. Няколко години по-късно, след смяната на ръководството на градския съд, съдебните помощници държаха тест, който бе задължителна част от атестационната им процедура. Според изискванията онези, които работят в Гражданското (където работеше Янева), Въззивното и Търговското отделение на СГС трябва да имат минимум 16 точки при максимален резултат 34, за да получат задоволителна оценка. А съдебните помощници в Наказателното отделение трябва да имат минимум 17 от 24 точки, за да работят в градския съд. 14 от общо 25 съдебни помощници се провалят на тестовете, като Галя Янева получава вторият най-нисък резултат – едва 3 точки от максимални 34.

Проверка на “Съдебни репортажи” показва, че Галя Янева се е явила на конкурс за младши съдия през 2015 г., като е изкарала 3.50 на писмения изпит и не е допусната до устен, тъй като изискването е кандидатите да получат минимум 4.50 на писмения изпит. През април 2016 г. съпругата на Яне Янев още веднъж кандидатства за младши съдия, като успява да изкара на писмения изпит 3.88 и така отново не стига до втория етап в конкурса. По-малко от година по-късно Янева значително подобрява резултатите си, като става пълна отличничка на конкурса във ВАС.

Най-важното
Всички новини