Реформаторите внесоха промени, които да улеснят референдумите

Нели Чолашка 08 април 2015 в 13:07 3477 4

Петър Славов, Мартин Димитров и Гроздан Караджов от РБ.

Петър Славов и други депутати от Реформаторския блок внесоха предложение за промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, които да направят референдумите възможни.

Предложенията на Реформаторите предвиждат:

· Намаляване на праговете за иницииране на произнасяне на Народното събрание или местен парламент по провеждане на референдум;

· Намаляване на прага за валидност на референдумите;

· Опростяване на формата на бланката, с която се събират подписите за референдум и защита на личните данни;

· Финализиране на вече започнала процедура за провеждане на референдум от новоизбрано Народно събрание, в случай на предсрочно прекратяване на мандата на предходното;

Важно е да не позволяваме да се повтаря казуса с референдума "Близнашки", коментира Петър Славов, визирайки прекратената процедура за референдум, заради предсрочното прекратяване на мандата на 42-то Народно събрание.

Според депутатът в момента праговете за иницииране на национален или местен референдум са неоправдано високи (респективно 500 000 подписа на граждани с избирателни права или по предложение на 1/5 от общинските съвети).

Същият проблем е заложен и по отношение на валидността на референдумите, която сега е обвързва с активността от последните резултати от проведени парламентарни/местни избори. 

Депутатите от РБ предлагат прагът да е 50% от имащите право да гласуват българи за легитимност на един референдум (същото предложение внесоха преди време от АБВ).

Предлагат подписите за свикване на национален референдум да се намалят от 500 000 на 300 000.

Вносителите смятат, че изискването на подробни лични данни в подписките за референдумите действа демотивиращо на много от гражданите, които се притесняват, че с личните им данни би могло да бъде злоупотребено. Те предлагат постоянният адрес да не се вписва изцяло в блaнката, а само населеното място и улицата – респективно район, квартал и блок за градовете.

Най-важното
Всички новини