РБ предлага референдум за преместване на паметника на Съветската армия

Нели Чолашка Последна промяна на 20 март 2015 в 15:09 4114 37

Реформаторският блок вероятно ще инициира местен референдум за преместването на паметника на Съветската армия в Музея на социалистическото изкуство.

Това обяви Петър Славов от РБ по време на парламентарния контрол. Той имаше въпроси към министъра на културата Вежди Рашидов за бъдещето на паметниците от времето на социализма, като разпадащия се пред НДК и този на Съветската армия.

Въпросът за референдума ще бъде обсъден на заседание на групата на РБ във вторник, уточни за OFFNews Славов.

Той напомни, че паметникът в градинката на НДК от години се руши и има решение на Столичния общински съвет той да бъде премахнат.

"Подробно представих професионалните си аргументи паметникът да бъде ремонтиран и да остане на мястото си", обяви Вежди Рашидов (той отговаря за втори път на въпрос за паметника пред НДК) и отново каза, че е против да се рушат паметници.

Някак си не е почтено и морално при жив автор, и то голям учил съм се от него, да го събаряме. Най-редното ще е той да го реши, но това ще струва много пари. Другият вариант е да му се възложи да направи по-устойчив проект", коментира министърът на културата.

Рашидов направил изчисление, че възстановяването на паметника ще струва по евтино от събарянето му.

"Аз съм против унищожаване, а преместване. В момента паметникът е в окайващо положение, той прилича на скелет. Много паметници от епохата на комунизма се рушат. Музеят на социалистическото изкуство е добра инициатива, паметникът на Съветската армия е изрисуван и мнозинството софиянци искат да се премести там. Да бъде преместен и съхранен", уточни Петър Славов.

Той изтъкна още и аргументът, че паметникът на Съветската армия се намира в едно от най знаковите пространства в София, а публичните пространства трябва да обединяват а не да разделят хората.

Славов написа по-късно в профила си във Facebook, че е говорил с министъра на културата в кулоарите на парламента за подмяната на комунистически символ на фасадата на Народното събрание с герба на България.

"Днес мисля, че успях да привлека и Министъра на културата за каузата, този комунистически символ на фасадата на Парламента да бъде заменен със съвременния Държавен герб на Р България! В рамките на парламентарния контрол успях да поговоря с него и той се ангажира да проучи възможностите, министерството да се ангажира с възлагане на изработването и поставянето на герба като израз на държавността и парламентаризма!", написа в социалната мрежа Реформаторът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.04 2015 в 11:40

на негово място на Баязид І светкавицата ли да сложим,а .щото имаме този навик!!!

28.03 2015 в 17:52

Тук има един дежурен соросоид.При 36 коментара няма начен определени мнения да им над 70 палеца " за".

23.03 2015 в 17:17

снежанка и седемте джуджета провели референдум. 7 били за и само 1 против. какъв е бил въпроса?

23.03 2015 в 13:23

С подобни "анти" мерки реформаторският блок се връща много назад. Врагът днес не са паметниците, а корупцията и невежеството. Рушенето ентусиазира онези, които още живеят в сянката на миналото. Гласувах за РБ, но не за да се погрижи за историята, а за да направи нещо за бъдещето.

21.03 2015 в 22:10

Някъде на недостъпно място за мръснитеръце на вандализъма!

21.03 2015 в 21:45

Изобщо не трябва референдум,а веднага да се разруши този анти-Българсkи паметник на една окупаторска армия.

21.03 2015 в 16:58

А това, което трябва да се случи всъщност е общонационален референдум дали от РБ и герп да бъдат масово избесени пред този паметник. Мислех първо да е паметника на Левски, но той не заслужава тези гниди да се доближават и на 10 метра от него. Всички гробарски тролове тука също ще участват пряко в креативната ми красива и умна инициатива...осраха се от зор да изкарат заплатите.

21.03 2015 в 08:28

Ха ха, верно тия "реформаторите" са като ТАЛИБАНИТЕ от ИД... :D :D :D

21.03 2015 в 08:08

МОЧА не е паметник на загинали против някакъв си фашизъм в България. МОЧА е окупационен паметник в нашия случай.Тези , червени окупатори тогава не са дали никаква жертва в България за да го има. Този "паметник " въобще не трябва дори да се мести а направо да се унищожи -както беше със скапания мавзолей!

21.03 2015 в 07:09

Ще стане като с мавзолея! Кому беше нужно това гръмко събаряне? Още повече и един факт: В центъра на Берлин до Райхстага има паметник на Альоша! В чест на руските войници загинали за освобождаването на Берлин...Е,питам аз,ние по-католици ли сме от папата? Мразя комунизма във всичките му форми,но да се поругават,местят или събарят паметници...това не го разбирам! Тези хора са загинали,това са фактите,а това как ние тълкуваме историята всеки месец,си е наш проблем! Долу ръцете от историята ( хубава или лоша. - наша си е! )