Протест ще поиска от Румен Радев да омиротвори Източна Украйна

OFFNews 01 май 2017 в 17:35 11135 5

Протест срещу продължаващото безсилие на Европа да спре въоръжения конфликт в Донбас ще се проведе на 3-ти май от 8:30 часа пред президентството в София, съобщиха от Асоциация за детско развитие „Член 24“. 

"Войната в Донбас, която продължава вече три години, взе и продължава да взима изключително много жертви, голяма част от които мирни граждани, включително деца, жени, възрастни хора. Милиони хора са засегнати от тази война – загубили са близки, загубили са домовете си, принудени са били да бягат от собствените са градове, живели са на ръба на оцеляването в продължение на месеци в мазета и землянки. Това продължава и до днес", пишат организаторите на събитието.

Според тях потърпевши от тази война са хората и от двете страни на разграничителната линия. Но за едно малцинство тази война е един изключително изгоден бизнес - корупционни схеми при пропусквателните режими на разграничителната линия, при военните доставки, при набиране на средства...

Случващото се в Източна Украйна е изключително важно за нас, българите, не само заради необходимостта да извлечем нужните поуки, ако не искаме настоящето на Донбас да бъде наше бъдеще, но и защото сме длъжници на хората от този регион, чиито прадеди, заедно с руската армия са помогнали за това, да имаме днес държава, заявяват от Асоциация за детско развитие „Член 24“.

Инициаторите се обръщат към президента Радев с молба "да направи всичко по силите си за обединяване на прогресивните сили в Европа за прекратяване на тази безумна война и да координира нов кръг на преговори в София с включване на повече гаранти, както и да използва максимално възможностите, които дава предстоящото председателство на България в Съвета на Европейския съюз, към който Украйна се стреми".

След събитието се очаква инициаторите да внесат писмо до президента със следния текст:


Уважаеми господин Радев,

Както добре знаете, в последните три години у нас твърде много се говори за Крим... и твърде малко за Донбас. Войната в Донбас, за която трудно може да се намери точно определение (едната страна в конфликта я определя като антитерористична операция, другата – като геноцид спрямо местното население) взе и продължава да взима изключително много жертви, голяма част от които мирни граждани, включително деца, жени, възрастни хора.

Милиони хора са засегнати от тази война – загубили са близки, загубили са домовете си, принудени са били да бягат от собствените са градове, живели са на ръба на оцеляването в продължение на месеци в мазета и землянки. Това продължава и до днес.

От тази война потърпевши са обикновените украинци и от двете страни на разграничителната линия. Но за едно малцинство, тази война е един изключително изгоден бизнес - корупционни схеми при пропускателните режими на разграничителната линия, при военните доставки, при набиране на средства... От друга страна, войната е чудесна възможност да се оправдаят всички вътрешни проблеми. От тук идва и липсата на воля за прекратяването на въоръжения конфликт.

Двете споразумения в Минск, макар и да са изиграли положителна роля, просто не се спазват и краят на конфликта не се вижда.

Позволяваме си да Ви предоставим материали от посещения в Донецк и Киев, макар да сме сигурни, че ситуацията Ви е твърде добре известна:
www.donbass-war.net/matters.htm

Надяваме се да се запознаете с тях. Това са споделени гледни точки и споделени истини, до които ние като общество почти нямаме достъп, предвид спецификата на нашите и световните средства за масова информация.

Бихме искали да Ви обърнем внимание върху три неща:

1. Конфликтът в Източна Украйна е изключително важен за нас, доколкото ако не извлечем нужните поуки, това може да бъде нашето бъдеще. Вероятно много пъти сте чували следния въпрос: „Какво ще стане, ако навсякъде в света решат да прекрояват границите“. На пръв поглед много логичен въпрос, но за добре запознатите със ситуацията в Донбас, въпросът е по-скоро инфантилен. Правилните въпроси са:

- Какво трябва да прави една държава, за да не се създават сепаратистки настроения

- При възникнал междуетнически или какъвто и да било конфликт, трябва ли да се търси диалог между всички страни и решения, приемливи за всички

- Допустимо ли е да се оставят едни хора да направят референдум, след игнориране на всички индикации за организирането му и след това да се позволи на едни други хора (добре въоръжени крайни националисти) да отидат да пострелят срещу тях

- Допустимо ли е участието на самоорганизирани екстремисти и армия от мобилизирани в „антитерористична операция“ и т.н. и т.н.

2. Конфликтът в Източна Украйна засегна пряко нашите сънародници бесарабските българи. Те бяха принуждавани към насилствена мобилизация, арестувани и притеснявани в селата и в домовете си. Етнически българин загина при пожара в Дома на Профсъюзите в Одеса на 2 май 2014г. – събитие, за което до ден-днешен няма реакция от нито един български политик. Отношението, демонстрирано към населението на Донбас като към „второ качество хора“ в пълна степен бива демонстрирано и към нашите сънародници в Украйна. Както знаете, години наред позволяваме подобно отношение към сънародниците си и в Македония. Паралелите между потъпкването на правата на езиковите малцинства в двете страни са повече от очевидни.

3. Ние сме длъжници на хората от този регион, чиито прадеди, заедно с руската армия, са ни помогнали тогава, когато ние сме били “сепаратисти”.

Надяваме се, че горните три аргумента биха могли да Ви убедят да предприемете действия в насока помощ за прекратяване на конфликта, а именно: иницииране и координиране на нов кръг преговори с активно участие на повече страни от Европейския съюз и НАТО (към които се стреми Украйна), както и Русия. Надяваме се да поканите страните и другите участници в София.

Би било добре и ако в обществото ни започне да се говори свободно за войната в Донбас, без тази тема да е приоритет само на определени медии и да се отразява единствено официалната позиция на властите в Киев.

Надяваме се да оцените възможността, която се отваря пред Вас и нас като държава, както и изключително благоприятните последствия, които ще настъпят за цяла Европа при успех на мисията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8005

6

Любо Данков

03.05 2017 в 14:35

:) Уважаеми "Кара Колио" (ако правилно съм разчел маймуницата) всеки има право да си мисли, че от жълтите павета е научил всичко за събития, случващи се на повече от хиляда километра от тук. И без да осъзнава че е станал жертва на нечия пропаганда, да смята че всичко, което противоречи на заблудите му, е пропаганда. Но това не е лична драма, а обществена. Жалко за вас и за българите, които се оставят някой друг да мисли вместо тях.

23293

5

Стефан

02.05 2017 в 05:19

Иначе казано - ти си ЗА избиването на българите в/на украйна?

8461

3

Kara Kolio

01.05 2017 в 21:06

Когато си председател на НПО защитаващо правата на бащите при развод, е малко странно основната ти тема на фейсбук страницата ти и на декларациите ти към президента, да е международното положение през очите на руските пропагандни сайтове: https://www.facebook.com/ksietta
Сигурно човекът има лична драма, която го е променила за лошо.

Жалко за него, жалко и за българите, които са жертви на тази грозна пропаганда.

13214

2

XR4

01.05 2017 в 20:32

За съжаление нищо не зависи от Радев.За заинтересуваните играчи ние сме една бълха , която досадно ги пощипва от време на време...

23293

1

Стефан

01.05 2017 в 19:32

Хубаво са го написали.
А да видим ще направят ли нещо политиците.