Пернишкият университет пак се оплака от незаконно спрян прием

OFFNews 19 август 2014 в 17:01 3361 0

Пернишки университет.

Пернишкият универистет отново се оплака, че Министерският съвет незаконно е спрял приема на студенти във вуза:

"Ръководството на Европейския Политехнически Университет - гр. Перник е силно обезпокоено от неспиращата негативна кампания срещу легитимен български университет, провеждана от шепа заинтересовани „академични” лица.

ЕПУ има институционална акредитация, а политическите откази за разкриване на професионалните направления от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) са обжалвани в съда и към момента те нямат правна сила.

Решението на Министерски Съвет, за невключване на университета в списъка за прием на студенти – български граждани за учебната 2014–2015 година, е взето по незаконосъобразно предложение на бившия министър Анелия Клисарова, с което е подвела целия Министерски Съвет. Решението също е без правни последици, защото е обжалвано пред ВАС.

Загубили всякакво доверие в българската Агенция по акредитация, ръководството на университета предприе дейстия и в момента е в процедура по акредитация в една от най –уважаваните агенции в Европа, член на ENQA.

Водени от върховенството на законите в Република България и от интересите на университета, заявяваме, че няма да допуснем да се клевети и хули най-младата висша образователна институция, в която работят уважавани български и чуждестранни учени, и се обучават студенти от над 12 страни".

Както OFFNews писа МС гласува решение за бройките за прием в университетите у нас за учебната 2014/2015 г. на заседание, провело се на 10 май. Сред университетите с план-прием за предстоящата учебна година не беше Европейският политехнически университет - Перник, а от съобщението на МС до медиите стана ясен и мотивът за това.

"Поради отрицателна оценка на Агенцията (бел. ред. Националната агенция по оценяване и акредитация към МС), в решението не е включен Европейският политехнически университет – Перник", пише в прессъобщението на кабинета.

В отговор на въпрос на OFFNews от правителствената пресслужба уточниха, че това твърдение е било записано в доклада на министъра на образованието Анелия Клисарова, която е и вносител на проекта за решение за определяне на бройките за прием в университетите.

Същия ден от НАОА отрекоха да има какъвто и да е отказ. Увериха ни, че ЕПУ е в процедура и няма решение.

В официалната си позиция, разпространена също на 10 май, от ЕПУ заявяват, че имат акредитация, че ръководството на ВУЗ-а е "изумено от това, че на заседание на Министерски съвет е внесен доклад с невярно съдържание, на базата на което е взето неправомерно решение", както и че "никой орган в България не може да лиши университета от правата му за приемане и обучаване на студенти".

Тогава от университета апелираха "Министерският съвет да коригира направената грешка", но това не се е случило.

Решението на МС действително е в разрез със Закона за висшето образование, според който новооткритите университети имат статут на акредитирани и могат да обучават до изтичането на определения от НАОА срок. В случая с Пернишкия университет (който е открит през 2008 г. с решение на Народното събрание) този краен срок е месец май 2016 година, т.е. дори и акредитацията му да не бъде продължена, той със сигурност има право да обучава през учебната 2014/2015 г.

През пролетта на 2012 г. вузът в Перник се оплака, че медиите го наричат "пернишки".

Те настояват медиите да спрат да наричат университета им по този начин, защото "неточното предоставяне на информацията за университета" водело до "негативни последствия за образованието". Лекторите обявиха, че вузът им нямал "локални задачи и регионална обвързаност с град Перник", просто там му било седалището.

Не било така например с Русенския, Шуменския и Пловдивския университети, които били с регионална насоченост. “Никога не сме имали намерения да правим университет заради град Перник, обявиха от учебното заведение.

Най-важното
Всички новини
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки