Отличиха българските изобретатели на годината

Цветан Петров 13 ноември 2015 в 19:17 2805 0

За четвърти пореден път Патентното ведомство и Съюза на изобретателите в България връчиха отличията "Изобретател на годината" и "Иновативна фирма".

Освен номинираните на събитието присъстваха и заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, както и президентът на европейското патентно ведомство.

Церемонията започна с реч на председателя на българското патентно ведомство проф. Камен Веселинов. В нея той говори за дигитализацията на архива с патенти и открития. По думите му предстои пускането на 20 електронни услуги, които да помагат на всеки заинтересован да проверява какви патенти са издадени и докога важат. Професорът каза и че създаването на единния европейски патент е на финала.Той едновременно ще създаде защита над родните изобретения на територията на страните членки на Европейския съюз и ще спести пари на изобретателите, тъй като в момента те трябва да плащат издаването на отделни патенти за всяка една отделна държава.

"Бъдете ентусиасти! "Ентусиаст" от гръцки означава благословен от Бога.", каза Меглена Кунева в своята реч. Тя говори за това това колко е важно да се създава и поддържа интелектуалният потенциал в България.

Номинациите и съответно отличията за наградата "Изобретател на годината" бяха в три категории - "Електроника и електротехника", "Машиностроене и строителство" и "Химия и биотехнологии".

Проф., д.т.н., инж. Тони Драгомиров получи отличието в категорията "Електроника и електротехника". Изобретенията, с които той участва са две - Мощностен превключвател за стъпален регулатор на напрежение с две вакуумни дъгогасителни камери на фаза и Предизбирач за стъпален регулатор на напрежение.

Мощностният превключвател е устройство, което подобрява комутационните параметри при превключването на електрическото напрежение в силовите трасформатори. То се отличава с компактни размери и олекотена конструкция, които способстват широкото му приложение в автомобилната индустрия и машиностроенето. Предизбирачът пък е резултат от прилагането на новаторски подход в областта на електротехниката, при който комутирането на капацитивните токове се извършва във вакуумни дъгогасителни камери на фаза, предотвратявайки появата на звукови ефекти и замърсяване на маслото в силовия трансформатор. По този начин се избягва необходимостта от употребата на полюсни резистори в работния процес.

В категорията "Машиностроене и строителство" отличието отиде при екипа Костадин Костадинов, Пенка Генова, Владимир Котев и Тихомир Тянков. Тяхното изобретение се нарича Микроелектромеханично устройство за манипулатори. Устройството е резултат от нова концепция за автоматизирано извършване на високотехнологични микрооперации при производството на микрочипове в сферата на микроелектрониката. Приложната стойност на механизма е свързана с прецизното осъществяване на клетъчни манипулации в биологичните и медицинските лаборатории.

Отличието в категория "Химия и биотехнологии" беше връчено на екипа Omar Al-Hartomy, Falleh Al-Solami, Ahmed Al-Ghamdi, Николай Дишовски, Петрунка Малинова и Farid El-Tantawy за техните две изобретения - Електропроводим композитен материал и Композит за поглъщане и екраниране на електромагнитни излъчвания.

Чувствителният към налягане и деформация електропроводим композитен материал намира приложение в електрониката при изготвяне на сензори с широк обхват на употреба, както и в други отрасли на промишлеността. Изобретението допринася за повишаването на качеството на приемания радио- и телевизионен сигнал и подобряването на защитата на предаваната информация. Така този материал създава необходимите предпоставки за отмяна на забраната за ползване на електронни устройства и мобилни телефони в самолетите по време на полет.

Композитът за поглъщане и екраниране на елетромагнитни излъчвания може да намери приложение в производството на материали и покрития, осигуряващи нисък радиолокационен профил, защита на електронни компоненти и устройства от взаимни смущения, предпазване на компютърни и навигационни системи от електромагнитни въздействия в честотния диапазон от 1 до 12 GHz.

Подобни продукти са сензорите за налягане и деформация, поставяни в язовирните стени и укрепващите елементи на мините, за да осигуряват ранно предупреждение при опасност от срутване, разкъсване или свличане на земни маси.

Отличието "Иновативна фирма" 2015 отиде при единствения номиниран - ботевградската "АМГ Технолоджи". Дейността ѝ се състои в разработването на технологии и конструкции на силициеви микропроби и тяхното прототипно производство.

Проф. дфн. и дтн. Марин Ненчев и Проф. д-р Аргир Живондов бяха вписани в Златната книга на българските откриватели и изобретатели за 2015 г. Създадена преди 34 години, в нея до днес са вписани авторите на 17 български открития, 121 български изобретатели и 9 селекционери.

На първата ѝ страница пише: "Тази книга се започна в юбилейната 1981 година, когато се изпълниха 1300 години от основаването на българската държава, за почит към онези наши съотечественици, чиито дела са "златното покритие" на гордостта, с която казваме: "Създадено в България". Тук ще се вписват техните имена, за да се знаят и помнят!".

Най-важното
Всички новини