София прайд: Марешки да се извини, наруши Конституцията

OFFNews 02 юни 2017 в 15:08 6769 7

Снимка БГНЕС - архив

Зам.-председателят на парламента Веселин Марешеки да се извини за хомофобските си изказвания, а комисията по етика в НС да разгледа поведението му, настояват от София прайд, БХК и още няколко организации. 

В отворено писмо до председателя на парламента Димитър Главчев и шефа на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев от София прайд подчертават, че "приравняването на сексуалната ориентация с икономическа зависимост и призоваването „такива хора“ да бъдат третирани като престъпници, които нямат право да упражняват функции на народни представители, както и квалифицирането на хомосексуалността като „извращение“, е недопустимо поведение на зам.-председател на Народното събрание и е противоправно".

С цитираното изказване от трибуната на парламента г-н Марешки нарушава Конституцията на Република България, в която се е заклел като народен представител и извършва пряка дискриминация по признак сексуална ориентация, така както е разписана в Закона за защита от дискриминацията. Изказването му е и в разрез с Хартата на основните права на Европейския съюз, въпреки че в собствения устав на ПП „ВОЛЯ“ е записано, че нейна основна цел е „да участва в българския политически живот като защитава неотменните човешки права и свободи“. Тъкмо такова неотменимо право е и неприкосновеността на личния и семеен живот, безогледна намеса в която предлага г-н Марешки, се казва още в текста.

Отвореното писмо е подписано от Венета Лимберова, председател на Младежка ЛГБТ организация Действие, Иван Димов, основател и председател на Фондация „Сингъл Степ“, Красимир Кънев, Председател на Българския хелзинкски комитет, Лилия Драгоева, член на Организационния комитет на София Прайд, Моника Писанкънева, хредседател на Фондация „Ресурсен център – Билитис“, Симеон Василев, председател на Фондация „Глас“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

7

Victimized

02.06 2017 в 16:55

"Хубаво го каза - тъкмо ще се преброят п***сите - БХК, прайдове, пръдльовци и други такива... Само е добре да си спомни, че гейовете (щото вече са богати) имат много голямо лоби във властта (то и затова сме на това дередже), и на времето В.Сидеров се заяде с тях и яде тоягата... Затова трябва умно да се подхожда за да има успех..."

Ако някой се хване да направи проучване какъв процент са тези хора в България, и го съпостави с шума който вдигат, ти става ясно, че са толерирани на много високо ниво. Изобщо не може да става въпрос за държавно ниво, ако се оплачат от нещо директно Брюксел ще дърпа ушите на БиБитко, понеже нали големите началници .... Освен това медийния гръб който им се осигурява ежедневно, също не отговаря на търсенето и интереса към тази тема, което отново показва здрави връзки, или общи спонсори, като в случая с ОФФ. Нагледно ни се сервират по поне две три новини на ден. А цялата работа с Марешки, може и да е театър, тези хора имат нужда от антагонист.......

14355

6

neverland

02.06 2017 в 16:32

Извини се бе, извини се бе! :)

23293

5

Стефан

02.06 2017 в 16:15

Борисе янчев, а какво ще стане, ако аз започна рязко да пропагандирам хетеросексуалността? И се подпиша от името на "Картечари против педерастите", "Бели лебеди срещу лезбийките", "Бирени алкохолици срещу ракиените изроди".
Аз еба жени. Ти вероятно не подозираш за това. Защо трябва да научавам кого ебеш ти? Или кой ебе тебе? На мене ми е противно да знам това - защо ми го съобщаваш? Аз не те занимавам със своя сексуален живот.

15914

3

поп Дръвчо

02.06 2017 в 15:45

Когато от високо място и много активно запържат по педалите, циганите, евреите или нещо такова - да знаете, току-що някой някъде е ОТКРАДНАЛ нещо голямо.

12335

2

ПешУ

02.06 2017 в 15:42

Хубаво го каза - тъкмо ще се преброят п***сите - БХК, прайдове, пръдльовци и други такива... Само е добре да си спомни, че гейовете (щото вече са богати) имат много голямо лоби във властта (то и затова сме на това дередже), и на времето В.Сидеров се заяде с тях и яде тоягата... Затова трябва умно да се подхожда за да има успех...