Горанов: Ако всички искат, ще има повече пари за отбрана

Финансовият министър бе категоричен, че неговите лични приоритети са да се финансира образованието и инфраструктурата

Ивайло Анев 09 октомври 2015 в 11:01 2139 2

Фиансовият министър Владислав Горанов

Финансовият министър Владислав Горанов започна консултациите си с парламентарните групи по изготвянето на държавния бюджет за 2016 г. 

Министърът посети стаята на Патриотичния фронт в парламента, където съпредседателят на коалицията Валери Симеонов е заявил приоритетите на политическата формация.

Депутатът обяви, че това са образованието, отбраната и вътрешната сигурност.

По думите на финансовият министър се очертава като позиция на по-голяма част от парламентарните групи, подкрепящи правителството желание да се влага повече ресурс в сектор „Отбрана“ и „Сигурност“.

„Ако това се очертае като приоритет очевидно ще има повече пари. Не съм сигурен дали това трябва да бъдe българският национален приоритет, но ако партиите, които носят отговорност за управлението предлага това, ще бъде това“, коментира той.

Финансовият министър бе категоричен, че неговите лични приоритети са да се финансира образованието и инфраструктурата.

Горанов поясни, че за него е важно страната да спре да трупа дългове. „Знаете, че всеки лев дефицит е нов дълг. Ще предложа ограничаване на дефицита в следващата година до около 2% от БВП“, заяви той.

По думите му бюджетът за 2015 г. ще бъде внесен до края на октомври, както е по закон. А до тогава идната седмица ще проведе втори тур от консултации с политическите сили, подкрепящи управлението, в Министерството на финансите, където ще изслуша вижданията им за техните приоритети в бюджета за догодина.

Горанов обяви, че ще се постарае да осигури 50-те милиона лева, необходими за индексирането на коледните пенсии на нивата от Великден.

На въпрос прав ли е банкерът Цветан Василев, който твърди в последното си интервю, че банката има капацитет от 2 милиарда лева, за да не бъде затворена, Горанов отговори: "Да се върне в България и да каже как може да стане това. Да дойде, да дойде".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!