Горанов се скри от дебат за бъдещето на БДЖ

Симона Костадинова 02 октомври 2015 в 11:40 3079 3

Финансовият министър Владислав Горанов провали заседание на парламентарната комисия по транспорт, в рамките на която трябваше да бъде обсъдна програма за спасяване на БДЖ от фалит.

Става дума за Стратегията за оздравяване на БДЖ до 2022 г., за която ведомството на Горанов отказа да отпусне средства с мотива, че "това би нарушило тригодишната бюджетна рамка“. В плана са предложени три варианта на инвестиционна програма - реалистичен, оптимистичен и песимистичен. В тях се предвиждат инвестиции между 210 и 430 милиона лева. 

Горанов обаче така и не се появи в зала "Изток" на парламента, където депутатите от комисията, представители на сектора и неговият колега министърът на транспорта Ивайло Московски го чакаха. 

Половин час по-късно опитът за заседание приключи, а от БСП поискаха оставката на транспортния министър.

Горанов, който беше в сградата на Народното събрание, обясни, че по правилник, докато има пленарно заседание, не могат да се провеждат комисии и затова не се е явил в зала "Изток". 

"Когато си свикат нормално извънпленарно заседание, имам готовност да коментирам с тях всички въпроси, които ги интересуват", каза той. Горанов подчерта, че не би подкрепил програмата, която се предлага в сегашния ѝ вид. Той добави, че бележките му по предложението са стотици страници и ще ги представи на редовно заседание.

"Натрупаните проблеми в БДЖ са такива, че не може с магическа пръчка да се решат", каза още Горанов и подчерта, че на година се отпускат по 500 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!