Жители на Попинци отново казаха 'не' на рудник до селото

OFFNews 17 юни 2018 в 13:27 4027 0

Снимка videlinabg.com

Жители на Попинци отново казаха категорично "не" на геоложки проучвания с последващо изграждане на открит рудник до селото, каквито иска да направи "Асарел - Медет". 

На общоселското събрание присъстваха кметът на община Панагюрище Николай Белишки, дошлите общински съветници и цялото ръководство на „Асарел - Медет“, водено от изпълнителния директор Делчо Николов, съобщи videlinabg.com.

Кой знае защо от минното дружество бяха довели на общоселското събрание, насрочено от Никола Белишки, над 100 служители и работници от фирмата. Част от тях обаче останаха извън залата и стояха до края на събранието, вероятно за да ползват превоза от двата автобуса, паркирани на пътя Пазарджик – Панагюрище, отбеляза всекидневникът.

Първи думата взе организаторът на събитието кметът Белишки, който заяви, че за него събранието е продължение на заседанието на трите комисии към ОбС – Панагюрище, състояло се на 14 май в сградата на Общината, в което участваха и около 50 жители на Попинци.

Думата взе и един от организаторите на протестите в Попинци срещу изграждането на рудника Тодор Петкански.

„Категорично съм против която и да е българска или чуждестранна компания да проучва и строи рудници в близост до Попинци. Преди доста време първото общоселско събрание прие по този повод декларация, която разпратихме до всички държавни и общински институции“, заяви Петкански и съобщи на присъстващите, че група младежи от селото са подготвили кратка мултимедийна презентация на това, което остава след минни дейности. На екрана в залата започнаха да се излъчват картини на зарязани открити рудници, облаци дим над „Асарел - Медет“ и други апокалиптични пейзажи.

Присъстващите настояха "Асарел - Медет" да оттегли проектите си. 

„Искаме децата и внуците ни да се върнат тук. Не искаме това село да загине. И на децата вече е ясно, че от „Асарел - Медет“ се стремят да получат концесия по право, за което им е необходим само един сондаж. Надявам се с това събрание да спрем тази тема, защото от самото начало е съвсем ясно мнението на жителите на Попинци“, допълни Георги Чардаков.

Магдалена Гунчева призова на трибуната да излязат всички майки от Попинци, които отглеждат малките си деца в селото и на думите й се отзоваха над 30 млади жени. Всяка една от тях сподели със залата категоричното си несъгласие с намеренията на минната фирма.

В края на събранието Никола Белишки заяви, че не е в неговата власт да спре проучванията, а общинските съветници са тези, които ще вземат решението. При което на практика дебатът се върна на изходната си точка в очакване на продължението му в пленарна зала в сградата на Община Панагюрище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови