Жители на Овча купел на протест срещу нов строеж в реституиран имот

Промените са от 2014 г., нямаше нито едно възражение, според кмета Семерджиева

OFFNews 27 август 2018 в 11:39 5764 0

Жители на столичния квартал "Овча купел" 1 излизат на протест тази вечер срещу нов строеж между блоковете 412, 413, 414 и 415. 

Протестът е организиран от Асоциация за регулиране на отношенията в етажната собственост-Справедливост (АРОЕС) и ще се проведе от 18:30 ч. на ъгъла на ул. „Монтевидео“ и ул. „Братя Бартел“. 

Живеем в комплекса от почти 30 години в очакване да се изпълни за нуждите ни застроителен и регулационен план. Вместо това се оказва, че съответните институции са направили много промени чрез ПУП-ове (подробни устройствени планове) и ИПР (изменение на плана за регулация), така че предвидените детски градини и училища да не бъдат изградени, а ние като носители на вещни права да не бъдем уведомени по надлежния ред, се посочва в съобщението за протеста.

Протестиращите изпратиха до редакцията на OFFNews стар план за застрояване на ж.к "Овча купел" от 1984 г. От скицата се вижда, че наистина намеренията тогава са били в квартала да бъдат изградени 6 детски градини и 2 училища. За 30 години обаче са построени 1 детска градина и едно училище.

Организаторите на протеста са категорични, че след изграждането на блок след блок под прозорците и балконите, паркирането ще се утежни до крайност.

Оказва се, че теренът за неизградената детска градина между блоковете №415, 414, 413 и 412 ще бъде зает от поне три кооперации, а има в съседство и други терени с неизградени детски градини, както и терен с неизградено училище. Унищожават ни последните зелени площи в един от кварталите с най-мръсен въздух в цяла София, твърдят инициаторите на протеста.

От приложената скица става ясно, че върху терена между блоковете 412, 413, 414 и 415, предвиден преди за изграждане на нова детска градина, ще бъдат вдигнати 3 нови жилищни сгради.

Жителите на "Овча купел" са недоволни и от това, че тежката строителна техника доунищожава и без това лошата пътна инфраструктура в квартала.

Техните искания са строителството да спре незабавно, а "политиката на Столична община да бъде в интерес на първите жители на квартала, а не да обслужва безумните инвеститорски интереси, които имат за цел само реализиране на печалби".

Председателят на АРОЕС Павел Миланов е категоричен, че протестът се разграничава от всички политически партии. 

Проверка в сайта на СОС установи, че с Решение №832 от 18.12.2014г. общинският съвет е одобрил изменение на план за регулация на м. „ж.к. Овча купел-1“, като от кв.104, УПИ ІV-за ЖС и КОО и кв.104б, УПИ ІV-871,910 се създават нови: кв.104г, УПИ І- за ЖС и КОО и кв.104б, нов УПИ ІV-9751.

Изменя се също действащата улична регулация, като се създава улица от о.т.77а до о.т.76 и от о.т.75 до о.т.108.

Кметът на район "Овча купе" Христина Семерджиева коментира пред OFFNews, чe по плана от 1984 г. в тези квартали е било отредено за жилищно и обществено строителство. Реализирано е обаче само жилищното. След 90-те години, поради това, че не са реализирани мероприятията, са реституирани над 40 частни имота.

Семерджиева посочи още, че през 2014 г., преди СОС да гласува решението, промените са обявени на сайта на община "Овча купел" и не е получено нито едно възражение.

В момента в района на етап проектиране са две нови детски градини. Едната от тях е близо до мястото, където ще се проведе протестът - от другата страна на ул. "Монтевидео", най-общо казано. Тя ще бъде с две яслени и 4 детски групи. Другата детска градина ще е в Горна баня, също с две яслени и 4 детски групи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови