Сграда гигант никне в Младост 3, недоволните я наричат китайска стена

Имаме дори разрешение от Иванчева да изсечем 53 дървета, ще садим 250, обяснява шефът Димитър Савов

Юлиана Ончева Последна промяна на 13 август 2018 в 08:43 18882 0

Кой строи "китайска стена" в Младост 3 срещу "Патиланци"? Строително-инвестиционната компания BLD. А кой е собственик на терена от 9750 кв. метра? Пак същите, от няколко дни. 

Всичко е законно - до толкова, че дори разрешението за отсичане на 53 дървета от буренясалия имот е издадено от бившия кмет на Младост Десислава Иванчева, по думите на управителя Димитър Савов пред OFFNews. В бъдещия затворен комплекс ще бъдат посадени 250 - горе долу по едно за всеки апартамент. Защото в сградата на девет етажа ще има 247 апартамента. 

Вече има и капарирани, при това от хора, които живеят наоколо, издава Савов. Има и недоволни обаче, пак от тези, които живеят в района - според тях задръстванията по бул. "Александър Малинов" ще се увеличат многократно, след като се издигне многофамилната жилищна сграда с две подземни нива за паркиране, трафопост и ограда. Общата РЗП на строежа - заедно със сутерените, е 34 162, 88 кв.м.

Разрешението за строеж предвижда височина 26 м, която няма да бъде надхвърлена със сигурност. Протестите в "Младост", а и в други райони, превъзпитаха всички - в това число и инвеститорите, така че броят на тези, които се чувстват длъжни да спазват буквите на законите и наредбите, расте. Страхът от митинг пред ограденото място за строеж - колкото и да е малоброен, вероятно ще се окаже едно от големите постижения на гражданското общество. 

Това обаче не спира строежите - доволни или не, нито гражданите, нито дори общинската власт, може да се противопостави на застрояване, което не нарушава закона. В случая със строежа на "Филип Аврамов" - Министерството на отбраната обявява търг за имота си от 9750 км. м, печели го Хермес Комс ООД срещу 3 840 000 лева без ДДС. След това - вече като собственик на терена, Хермес Комс се договаря с BLD те да придобият имота, след като бъде издадено разрешение за строеж.

Сделка между хора и дружества със свещена частна собственост - даже Конституцията защитава правата им. Законът също. Усещането за несправедливост остава за тези, които не искат китайска стена в района си. 

Факт, че BLD се стараят да избегнат конфликт с гражданите в Младост 3 - предвидили са два изхода от подземните гаражи: един откъм "Полк. Серафимов" и друг в края на "Филип Аврамов" в обратната посока, за да облекчат натоварването с автомобили.

Отделили са декар за паркинг откъм "Филип Аврамов", така че шофьорите, паркирали до този момент в пустеещия имот, да има къде да спират и в бъдеще. 

И още - договорили са се с и.д. кмета на "Младост" Румен Русен да изградят временен паркинг на общински имот, съседен на бъдещия ограден комплекс с 2 дка и половина озеленен двор. 

Дори са проучили данните на КАТ, че пропускливостта на ул. "Филип Аврамов" е 600 коли на час. 

Поканихме граждани на Младост на обсъждане, да обясним точно какво правим, но дойдоха 4 човека, обяснява Савов. Вероятно е така, ако се съди по интереса към обществените обсъждания, които са задължителни за всеки проект, но обикновено на тях присъстват почти едни и същи граждани или представители на НПО.

Защо това е така е въпрос с неособено висока трудност към властимащите. Краткият отговор е - заради чувството у българите, че законът не е един и същи за всички. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови