Би Би Си: Русия и Украйна са все по-близо до споразумение

OFFNews 08 декември 2013 в 15:27 7987 21

Владимир Путин, Снимка: БГНЕС
Владимир Путин, Снимка: БГНЕС

 

Русия обяви, че различията с Украйна за намаляването на цената на руския газ все повече намаляват след разговорите в черноморския курорт Сочи, пише Би Би Си.

След тях говорителят на руския президент Дмитрий Песков обяви, че разговорите ще продължат по-късно.

Очакваше се украинският президент Виктор Янукович и руският държавен глава Владимир Путин да обсъдят присъединяването на Киев към водения от Москва митнически съюз между Русия, Казахстан и Беларус. Но и двамата президенти отрекоха да са обсъждали тази тема.

На фона на тези разговори уличните протести в украинската столица Киев продължават и се разрастват все повече. Очаква се тази вечер в Киев да се проведе най-големият митинг от 2004 година, като на площада се съберат 1 милион души.

Протестиращите в Киев са срещу решението на Янукович да замрази преговорите за сключване на споразумение за асоциирано членство в ЕС - нещо, срещу което бе Москва. Путин настоява Украйна да се присъедини към митническия съюз с Беларус и Казахстан.

Украйна зависи от вноса на руски газ, но наскоро "Газпром" се оплака, че Киев не плаща дължимото. През 2009 г. кризата дотолкова се задълбочи, че руската компания временно спря доставките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!