Зелени закони сигнализират за риск от застрояване на дюните на Корал, ПП-ДБ отричат (обновена)

OFFNews 30 ноември 2023 в 13:45 7205 3

Корал
Плаж Корал.

Законопроектът за изменение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), внесен от Кирил Петков, Христо Иванов, Бойко Борисов и Делян Пеевски, ще направи възможно застрояването на дюните край плажовете за природосъобразен туризъм. За това алармира природозащитната организация "Зелени закони". 

Вместо да защитят брега от застрояване, текстовете предлагат отмяна на защитата от застрояване на над 4000 дка дюни, въведена след скандала „Дюнигейт" през 2013 г., разрешават застрояване в зона „А" и „Б" без ОУП, както и поставят неизпълними условия за опазването на трите плажа за природосъобразен туризъм Корал, Карадере и Иракли, заявяват екоактивистите.

Новите текстове в закона предстои да бъдат обсъдени в Комисията по околната среда и водите към Народното събрание днес.

Според "Зелени закони", законопроектът на управляващите не защитава, а напълно обрича на застрояване цялото Черноморско крайбрежие. Основните проблеми, идентифицирани от експертите, са:

Последният параграф в проекта на Петков, Иванов, Борисов и Пеевски - параграф 9 - премахва три от най-важните разпоредби, постигнати след промените в закона от 2013 г. с цел защита на дюните (след казуса „Дюнигейт" - чл. 17, ал. 1, § 24, ал. 3 и § 25, ал. 3). Тези разпоредби вече 10 години спират масовото урбанизиране и застрояване на дюните, земеделските земи и горските територии по Черноморието. Връща се и порочната практика за урбанизиране на стотици хиляди декари частни имоти по Черноморието чрез спорни Подробни устройствени планове (ПУП) "на парче", които не са част от Общите устройствени планови на общините (ОУП), приети без реални екологични оценки преди над 10 години.

Така защитата от застрояване в радиус от 500 м около трите диви плажа Корал, Иракли и Кара дере идва на недопустимо висока цена - отпадане на досегашната защита от урбанизиране и застрояване на над 4000 дка дюни и на десетки хиляди декари частни земи и гори покрай целия Черноморски бряг. Условието за защита на тези ивици от 500 м при трите плажа изисква стотици милиони левове за изкупуване на частните плажове – едно вероятно неизпълнимо условие за инвестиция от държавата, което ако не бъде изпълнено, ще доведе до застрояването на трите плажа от сегашните собственици – по подобие на „зелените площи" в градските устройствени планове, които общините не изкупуват.

„Зелени закони" призовават за оттегляне на проекта и осъществяване на реална обществена дискусия, включително с партньорите от природозащитните организации от „Книга на каузите" на предизборното обединение „Продължаваме промяната – Демократична България".

"Невъзможно е застрояването на дюните на Корал"

Невъзможно е застрояването на дюните на Корал, включително 500 метра зад трите плажа за природосъобразен туризъм, заявиха пред OFFNews от ПГ на Продължаваме промяната – Демократична България по повод позицията на "Зелени закони".

"Обръщаме внимание, че направените прибързано и необмислено изводи от "Зелени закони" по толкова чувствителна за обществото ни тема, а именно опазването на природата и крайбрежието ни, са продукт на явно недоразумение. Така визираните параграфи 9 и 10 от ЗИД на ЗУЧК са очевидна техническа грешка и същата е обявена като такава още на провелата се на 22.11.2023 г. регионална комисия, която явно екипът на "Зелени закони" не е проследил. Друга опция би била търсене на ефект на провокация, която намираме за недопустима, предвид високото обществено внимание по темата" - заявиха от ПГ на ПП-ДБ.

"Визираните параграфи 9 и 10 ще бъдат оттеглени между първо и второ четене на законопроекта. Обявяваме се категорично против българските граждани да бъдат подвеждани и поставяни в заблуждение" - заявиха още от ПГ на ПП-ДБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

3

Far Rider

30.11 2023 в 16:54

На никой ли не му прави впечатление групата вносители на закона? Все един дол дренки!

3700

2

опетков

30.11 2023 в 16:30

По конституция и закон частни плажове в РБ не може да има. Авторът малко с е поувлякъл. А ако питаме зелените(вътре червени) те ще забранят всякакви строежи поне на 100 км навътре от брега. Но от това несвързано и неграмотно написано изявленийце нищо конкретно не може да се разбере. Нещо се забранявало, пък друго развързвало ръце и като цяло празно дрънкане на тенеке.

1005

1

ПР

30.11 2023 в 14:26

Стига глезотии и зелен рекет!
Бетон му е майката!Искам огромни хотели,чалготеки върху дюните,барове на пясъка,хиляди чадъри и паркирани джипове в морето!Искам батки и кифли с огромни имения,оградили тая дивотия сегашна,да се лее мастика,сръбско,чалга ден нощ.Диви плажове искали-я си бегайте нЕкъде по Гърция и не ни занимавайте,бедняци!
 
X

Да помогнем на украинските деца!