Замитане под килима на проблемите няма да помогне на МУ-София

Асоциацията на университетските болници подкрепи новото ръководство на университета

Александра Маркарян 09 октомври 2016 в 13:37 6415 0

Асоциацията на университетските болници се обяви за връщане дейността на Медицинския университет в рамките на закона и нормативната база. Членовете й застанаха на страната на новото ръководство и се обявиха срещу опитите за смяната му на общо събрание, свикано на 11 октомври.

В писмото на Асоциацията се казва:

Ние членовете на Асоциацията на университетските болници сме изключително притеснени от процесите, протичащи в Медицински университет София през последните дни.

Констатираните в Одитния доклад нередности и нарушения, станали публично известни говорят за прилагане на неправомерни практики, които застрашават доброто име на най-старото висше училище в България и подлагат на съмнение качеството на образованието, предлагано там.

Смятаме, че подобни нерегламентирани подходи при управлението на Университета трябва да бъдат прекратени и дейността на МУ София да бъде върната в рамките на закона и нормативната база.

Подкрепяме волята и усилията на настоящото ръководство на Медицински университет в лицето на проф. Вихра Миланова, името на Университета да бъде изчистено, като се запази академични дух и се преодолее разцеплението сред преподавателите.

Желанието на бившето ръководство на МУ София да прекрати предсрочно мандата на проф. Миланова силно напомня на опит за замитане на проблемите под килима, което няма да доведе до нищо добро и ще застраши още повече бъдещето на висшето учебно заведение. И не бива да бъде допуснато!

Затова призоваваме нашите колеги от Университетските болници да премислят добре своето участие в незаконно свиканото извънредно Общо събрание и да не стават част от безпринципните битки за запазване на едно беззаконово статукво.

Членовете на АУБ са:

“БИОКОМ ТРЕНДАФИЛОВ” ЕООД

УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА”

УМБАЛ „СВ. ГЕОРГИ”

УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА “ЛОЗЕНЕЦ”

УСБАЛССЗ „СВ. ЕКАТЕРИНА”

СБАЛ ПО ДЕТСКИ БОЛЕСТИ

УМБАЛ “СВ. ИВАН РИЛСКИ”

УСБАЛЕ “АКАД. ИВАН ПЕНЧЕВ”

УСБАЛО “ПРОФ. БОЙЧО БОЙЧЕВ”

УМБАЛНП „СВ. НАУМ”

СБАЛББ „СВ. СОФИЯ”

УСБАЛАГ „МАЙЧИН ДОМ”

УМБАЛ „Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ”

СБАЛИПБ „ПРОФ. ИВАН КИРОВ”

СБАЛ ПО ОНКОЛОГИЯ

УМБАЛ „ПРОФ. СТОЯН КИРКОВИЧ”

УМБАЛ “КАСПЕЛА”

УМБАЛ “СВ. МАРИНА” ЕАД

УМБАЛ НАЦИОНАЛНА КАРДИОЛОГИЧНА БОЛНИЦА

УМБАЛ „ЦАРИЦА ЙОАННА – ИСУЛ”

УМБАЛ „СВЕТА АННА” ЕАД

УМБАЛСМ „Н. И. ПИРОГОВ” ЕАД

Скандалите, свързани с университета, избухнаха с излизането на одитния доклад на Министерството на образованието и науката. МОН провери последните две години от управлението на бившия ректор проф. Ваньо Митев и откри повече от 10 сериозни нарушения, свързани с обучението на студенти извън България в разрез със закона. Нарушения има и при обществените поръчки, при командировките на ръководството. Проф. Митев отрича да е и извършил каквито и да било нередности. Докладът обаче беше даден от министъра на образованието Меглена Кунева на прокуратурата, която образува досъдебно производство, което е в ход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!