Разрешават на студентите от незаконните звена на МУ да завършат в София

Над 700 чужденци са подали молби за записване в столичния Медицински университет

Александра Маркарян 06 октомври 2016 в 15:21 8116 1

Проф. Вихра Миланова

Снимка МУ-София

Проф. Вихра Миланова, ректор на Медицинския университет в София

Чужденците от изнесените звена на Медицинския университет в София, в които незаконно са били обучавани студенти, ще могат да се прехвърлят в България и да продължат законно обучението си тук, съобщиха от висшето учебно заведение. Това е предложил ректорът проф. Вихра Миланова, която през април пое управлението на университета на мястото проф. Ваньо Митев.

Още през 2013 г. тогавашният министър на образованието проф. Анелия Клисарова е предупредила проф. Митев, че в подобни звена не могат да бъдат обучавани студенти, но центровете са били разкрити. Част от студентите са решили да продължат обучението си в София. 50 от 100-те записани в Германия са потвърдили това, у нас ще дойдат и студенти, учили в Кипър, Италия и Швейцария.

В същото време, други 730 чужденци са подали молби, за да учат в Медицинския университет в София.

Подадените молби са 730. От тях 580 са за специалност медицина и документите на 276 от кандидатите вече са готови, а част от тях вече са се записали, съобщи проф. Миланова пред OFFNews. 130 са кандидатите за дентална медицина, документите на 63-ма от тях са готови, 25 са кандидатите за фармация и 15 вече могат да се запишат.

50 от чужденците са от страни извън Европейския съюз.

Предполагам, че над 500 от подалите молби ще се запишат, прогнозира проф. Миланова. Точният им брой ще стане ясен до две седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

1

Black Hex

06.10 2016 в 15:39

Аз пак да попитам:
Редакцията дали би ни осведомила за имената на хабилитираните преподаватели в Кипър и Швейцария? Ако разполага с тях разбира се.