МОН проверява как се става професор в МУ-София

Проверка за същото започва и в Техническия университет във Варна по разпореждане на вицепремиера Кунева

Александра Маркарян Последна промяна на 06 октомври 2016 в 10:57 7342 2

Меглена Кунева

Снимка БГНЕС

Меглена Кунева

Проверки на Министерството на образованието и науката ще покажат как се придобиват научни степени и академични длъжности в два университета - Медицинския в София и Техническия във Варна.

Те бяха разпоредени днес от вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева. 

Научните степени са доктор (образователна и научна) и доктор на науките, а длъжностите - асистент, главен асистент, доцент, професор. Те са определени в Закона за развитието на академичния състав, който дава и правото на министъра на образованието да осъществява контрол.

Висшите училища сами "произвеждат" докторанти, доценти и професори. Съгласно закона процедурите за прием на докторанти и за заемане на академичните длъжности се откриват с решение на съответното висше училище или научна организация. Научните журита, които оценяват дисертационните трудове на кандидатите се утвърждават от факултетния/научния съвет, а ректорът издава заповед, с която определя окончателния състав на научното жури.

След проверките в двата университета ще бъдат извършени такива тематични проверки във всички висши училища у нас.

Проверките ще са както за откритите и неприключилите процедури, така и за приключилите от началото на 2015 г. досега, уточниха от пресцентъра на Министерството на образованието.

"Във връзка със засиления обществен и медиен интерес към проблемите на висшето образование и упражняването на контрол върху дейността на висшите училища от страна на МОН, отчитам, че са необходими спешни действия за укрепване престижа на институциите", се казва в заповедта на министъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8740

2

cepcem

06.10 2016 в 11:46

Ай, да му се не види. Закриха ВАК, с което отвориха вратите за посредствеността и шуробаджанащината, а сега е наред "...укрепване престижа на институциите."

Политиката в България продължава да я кара на принципа: 2 крачки напред, 3 назад.