Заков: Собственикът на самолета беглец е искал да си го върне у нас

Няма процедура цивилен самолет да се свали. Той е летял по маршрут, който не представлява заплаха, каза министърът на отбраната

OFFNews 11 юни 2022 в 11:20 14339 3

Драгомир Заков

Снимка БГНЕС

Драгомир Заков

Причината за нелегалния полет на самолета, който успя да прелети над въздушното пространство на седем държави, в т.ч. и българското, може да се окаже тривиална, обяви военният министър Драгомир Заков пред бТВ.

"Каква може да е целта на този полет нямам такава информация. Знаете, че се води разследване. Така че към момента няма някаква яснота. Предполагам, че по-скоро самолетът трябва да бъде прекаран от Литва до България, след като е бил закупен. И тъй като процедурите в Литва отнемат очевидно време за регистрация, собственикът е решил да си го върне в България. Банална версия, може да се окаже нещо подобно. Очевидно не са открити взривоопасни вещества и наркотици. Най-вероятно се касае за съвсем тривиален случай. Хората са разбрали, че са нарушили доста правила и в момента очевидно се укриват", каза Заков.

Шефът на МО е категоричен, че самолетът не е представлявал риск за нашата сигурност. Като доказателство за своята версия той посочи, че курсът на машината не заплашвала цивилни или военни обекти.

"Няма процедура цивилен самолет да се свали. Той е летял по маршрут, който не представлява заплаха", допълни министърът.

По думите му тезата, че самолетът е прелетял източния фланг на НАТО, за да тества сигурността на абсолютно всички държави е несъстоятелна.

"Мисля, че с такъв самолет трудно би могъл да осъществи подобен тест. Той е летял ниско, с много ниска скорост. По-скоро това е спекулация", заяви Драгомир Заков.

Преди дни малък двумоторен самолет хвърли в смут няколко страни. Той кацна на неизползвана писта в Търговище. Летището е гражданско, но не приема самолети от десетилетия, а през летния сезон местни роми билкари го наемат, за да сушат там липов цвят и билки. Установено бе, че 60-годишният Piper PA-23-250 Aztec е с литовска регистрация и е обявен за продан в британски сайт. Вчера в ексклузивно интервю за OFFNews последният му собственик Брониус Заронскис обяви, че го е продал миналата събота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови