Малък самолет хвърли в смут България и още 3 държави (обновена)

"Beechcraft"-ът е кацнал на наша територия, по случая се води разследване, съобщиха от МО

OFFNews 09 юни 2022 в 10:27 7439 1

Малък двумоторен самолет "Beechcraft" с двама души на борда хвърли в смут четири държави - Унгария, Румъния, България и Сърбия, след като прелетя ниско над въздушното им пространство в сряда вечер, съобщи първо министерството на отбраната на Румъния, цитирано от "Аджерпрес".

От министерството уточняват, че самолетът не е проявил враждебно или опасно поведение, но пилотът не е реагирал на радиовръзката и на визуалните сигнали, изпратени от военни самолети, които са го прехванали.

Румънското министерство на отбраната посочва в съобщението си, че българските власти проучват района на последната известна позиция на въпросния самолет на земята, за да го идентифицират и да установят подробностите.

Българското МО съобщи, че на 8 юни около 19.09 ч. малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на България. Самолетът е излетял от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план. В унгарското въздушно пространство е бил съпровождан от унгарски изтребители, а в Румъния - от румънски и американски F-16, базирани в авиобаза Фетеш. Изтребителите са изпълнявали задачи по охрана на въздушното пространство и през цялото време са съпровождали самолета-нарушител.

При навлизането му в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР мястото на кацане е локализирано. По случая се води разследване, посочват още от нашето МО.

Според наличните към момента данни самолетът е излетял от района на Дебрецен около 17:30 ч. Навлязъл е в сръбското въздушно пространство за около две минути около 19:00 ч. в района между Дробета Турну Северин и Корбово. Девет минути по-късно е бил в българското небе.

Навлезлият в българското въздушно пространство малък самолет е заредил във Видин и после е кацнал на частен плац между Търговище и Шумен. Самолетът е намерен покрит с платнище, каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

МВР е разпоредило пълна проверка на всички места, на които може да кацне подобно летателно средство. Установено е, че самолетът е излетят от Литва, минал е през Полша и Словакия.

Тече разследване на хората в самолета и целта на полета, каза Рашков и допълни, че летателното средство е на 60 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!