Законът за защита от домашно насилие ще донесе поне 10 сериозни промени в положението на пострадалите

OFFNews 24 юли 2023 в 19:41 2997 0

Снимка pixabay

„Нищо няма да се промени“.

"В България законът за защита на лица, станали жертва на домашно насилие, не работи. Новият закон също нищо няма да промени!"

"Не! Институциите не работят!“

„Безкрайно ходене по мъките“.

„Промени ще има, когато институциите заработят координирано и синхронизирано. В противен случай и съвършен закон да приемат, само ще си го четем и ще му се радваме, ама до там.“

„Нещата са много объркани в цялата държава, не вярвам в системата отникъде“.

На фона на реакциите от страна на НПО сектора, който приветства скорошното приемане на дългоочаквания Закон за защита от домашното насилие, бързо проучване в най-голямата общност на пострадали от домашно насилие – Фейсбук групата „Не си сама“, където членуват над 8 400 души, показва, че пострадалите от домашно насилие не пестят своите критики към институциите и изразяват своя силен скептицизъм, че новият закон би могъл да промени тяхното положение.

Голяма част от респондентите не разпознават в новия закон механизмите, които да защитят техния живот, здраве и достойнство или не са наясно с новите ключови моменти, предвидени от законодателя в борбата с домашното насилие. В същото време експертите очертават поне 10 основни промени, които промените в закона ще донесат на пострадалите.

От друга страна – ако пострадалите са наясно със своите права, много по-лесно ще изискват реално прилагане
на закона и ще имат реалистични очаквания към участниците в процеса по борба и превенция на домашното насилие.

10 законови промени от съществена важност в Закона за защита от домашното насилие:

1. Удължаване на срока за подаване на молба за домашно насилие от 1 на 3 месеца

Това може би е най-ключовата промяна спрямо предишните разпоредби. Увеличаването на времето, в което пострадалият може да подаде жалба, дава възможност човек да се съвземе след преживяното и да вземе осъзнато и сериозно решение да търси защита на своите права. По-дългият срок ще е гаранция, че дори при най-тежките случаи, пострадалите ще имат възможност да се обърнат за защита към съда.

2. Съдът извършва оценка на риска по специална методика и ползва становището на специалисти

Още една ключова промяна. Досега съдиите трябваше да преценяват риска според собствените си представи. От сега нататък при преценка на рисковите фактори те ще трябва да взимат под внимание експертизата от страна на психолози, социални работници и лекари. Това означава, че ще бъдат и много по-спокойни при взимането на решения, които надвишават техните възможности за преценка на дадена ситуация и доколко тя застрашава живота и здравето на конкретни лица.

3. Ускорява се достъпът до правосъдие

Много важна промяна. Досега пострадалите трябваше да обикалят от кабинет на кабинет, от гише на гише, за да получат помощ. Според приетите промени в закона по искане на пострадалото лице държавните и общински органи, лечебните заведения, юридическите кантори в срок от 24 часа трябва да препратят молба за образуване на производство по издаване на заповед за защита от съответния районен съд.

С други думи, първият по веригата - било то лекар, полицай, адвокат - трябва да задейства машината, така че на пострадалото лице да се спести евентуално пътуване до града, в който се намира съответният районен съд.Така съдът ще бъде сезиран за издаване на заповед за защита, без на пострадалото лице на практика да му се налага физически лично да подаде молбата до съда.

4. Създава се Национална информационна система за домашно насилие.

Досега броят на смъртните случаи и тежките посегателства се следеше от НПО сектора посредством медийни публикации, а държавата не използваше адекватен механизъм за подобно проследяване. С новите разпоредби се създава възможност тези данни да се подават от всички заинтересовани страни към Националната информационна система, което ще позволи статистически по-реалистично да се прави анализ за мащабите и рисковете, които домашното насилие носи за обществото. По-същественото е, че след това всички институции ще имат възможност да си вършат работата по-качествено, когато разполагат с необходимата изходна информация по конкретния случай.

Например патрулните полицаи, който най-често се отзовават на сигнал за домашно насилие, ще могат в реално време да извършат проверка и дали е имало предишни случаи и така анализът на риска за живота и здравето на
пострадалото лице да бъде по-пълен.

5. Абсолютна забрана за всякакъв контакт с пострадалия

Изключена е всякаква връзка по телефон, имейл, обикновена поща и всякакви други средства за комуникация. Тук остава неизяснен въпросът как пострадалият родител ще предава децата на родителя-насилник, когато има определен режим на личните отношения, при наложена такава мярка за защита, но разпоредбата е стъпка напред.

6. Забрана за получаване на оръжие или отнемане на разрешителното

Съдът издава забрана за издаване на разрешение за придобиване, съхранение, носене и употреба на оръжие, на боеприпаси, на взривни вещества и на пиротехнически изделия по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия или прекратяване на валидността на издадено разрешение за срок, определен от съда.

7. Разширява се кръгът на лицата, които могат да търсят помощ

Разширява се обхватът на лицата, пострадали от домашно насилие, които да могат да търсят защита по реда на този закон, а именно: лицата, на които са възложени грижите за децата, лицата, които са роднини по права или съребрена линия до четвърта степен и др.

8. Законът предвижда създаването на Национален съвет по превенция и защита от домашно насилие

За първи път държавен орган започва да следи за приемането, прилагането и оценката на политиките и координацията на действията на органите за превенция и реакция на домашното насилие. Наличието на единен, специализиран и постоянно действащ орган ще спомогне за изграждането на адекватни политики за справяне с този тежък обществен проблем.

9. Законът предлага различни програми за осигуряване на 360-градуса грижа

Законът не вижда откриването на нови кризисни центрове за единствено решение в посока защита на пострадалите, а, превенция и защита на всички засегнати.

10. Съдът допуска безплатна правна помощ за неплатежоспособни лица

Лица, които нямат възможност да използват притежаваното си имущество или нямат финансова възможност, по преценка на съда ще разполагат с безплатна юридическа помощ. Икономическата зависимост е една от основните причини жертвите да не напускат насилника, за това тази мярка ще има огромна роля.

Законът има, разбира се, някои несъвършенства, но промените са огромна стъпка напред в овладяването на епидемията, наречена „домашно насилие“. Предписанията на закона тепърва ще стават достояние на обществото, но с помощта на медиите и обществените организации, на засегнатите от насилие ще се осигури възможност да получат по-бърза и пълна картина на промените, които ще настъпят в живота им.

Кампанията по разясняване на ползите от ЗИД на ЗЗДН се осъществява от Фондация „Будителките“ в периода юли – септември 2023 г., с финансовата подкрепа на Български фонд за жените и с юридическа консултация от страна на д-р Благородна Макева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика