Забраняват небостъргачите в почти цяла София

Сградите в центъра до 50 метра

OFFNews 28 март 2018 в 14:33 7862 1

Новите сгради в столицата ще бъдат с максимална височина 75 метра, освен в центъра на София, където кота корниз е 50 метра. Ако зданието е на терен до 400 м от метрото - извън станциите в централната градска част и в районите "Триадица", "Лозенец", "Младост" и "Изгрев", допустимата височина е 100 метра.

Това решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община. 

За кварталите от Витошката яка - "Бояна", "Драгалевци", "Симеоново" и др. височината на сградите е до 15 метра. 

Зони за небостъргачи в София ще има, но те не са фиксирани в закона, както бе първоначалният вариант на законопроекта, гласуваха още депутатите. Столична община и главният архитект Здравко Здравков предвиждаха две зони за строителство на небостъргачи - две зони - край бул. "Цариградско шосе" след 7-ми километър и в Люлин, където бул. "Царица Йоана" пресича Околовръстното шосе. 

Зоните без ограничение на височината се очаква да бъдат пак същите, но те ще бъдат определени с Общия устройствен план, като промените в него предстоят. 

Народните представители приеха и промени касаещи ограничения в надвишаването на интензитета на застрояване в ъглови имоти. Друга важна промяна в ЗУЗСО е забраната да могат да бъдат променяни подробните устройствени планове за жилищните комплекси в срок от 5 години след приемането им. Изключение могат да правят само промени в Общия устройствен план, с които би се променило предназначението на отделни зони.

Промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната община ще влязат в сила три дни след обнародването им в Държавен вестник. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews