Забраната за внос на продукти от Украйна може да продължи и след 5 юни

OFFNews 29 април 2023 в 16:41 1587 1

Явор Гечев

Снимка Министерство на земеделието, храните и горите/Пресцентър

Явор Гечев

"Общоевропейската забрана за внос на земеделски култури от Украйна ще продължи до 5 юни, като има декларация от Европейската комисия, че това може да продължи и по-дълго време", заяви министърът на земеделието Явор Гечев в Пловдив.

Той определи декларацията като изключителен успех за България, защото означавало, че България е пълноценен член на ЕС, а Европейският съюз е такъв, какъвто трябва да бъде - с вътрешна солидарност между самите държави. "Това потвърждава нашата теза, че България има проблеми и комисията отчита това", каза Гечев. 

До 5 юни има забрана за внос на четири култури - пшеница, рапица, слънчоглед и царевица. Вносът на слънчогледово олио ще продължава да се обследва от ЕК.

Министърът посочи, че следващата седмица ще се срещне с украинския си колега и двамата ще обсъдят както двустранните отношения, така и вноса на олиото.

Коридорите ще продължават да се осъществяват, като България и останалите страни ще допускат всички товари от Украйна за реекспорт към трети държави. "Страната ни е активна по отношение на коридорите, като до 5 юни ще работим активно по различни предложения за усъвършенстването им", каза Явор Гечев.

По думите му все още не е известна сумата, която българските фермери ще получат от пакета от 100 млн. евро, обещан от ЕК, през следващата седмица ЕК трябва да я обяви.

"Колкото и да е, сумата няма да покрие разходите, да не се заблуждаваме, въпросът е количествата зърно и слънчоглед, които имаме в България, да съумеем за този период да ги реализираме", коментира служебният земеделски министър, но  увери, че няма да има сътресения на пазара и няма да има поскъпване на хляба и олиото. 

Според него България има достатъчно слънчоглед и пшеница, които да задоволят нашите нужди.: "Имаме големи количества слънчоглед, царевица и пшеница, на които няма как да се качат цените, защото търсенето и предлагането се сещат. Да са спокойни потребителите, няма да има сътресения на пазара, никой не ги очаква, цените на борсите на зърно падат".

"Имаме 2,5 т пшеница в България, първокачествена, имаме 1,5 т царевица и 1 166 000 тона слънчоглед. Това сапо-големи количества от това, което можем да реализираме, тъй че не можем да говорим за никаква спекула, нито пък за вдигане цената на хляба", категоричен е Гечев.

България претендира за забрана на вноса на още няколко продукта от Украйна - сред тях са сухото мляко и медът. До 5 юни ЕК ще обследва вноса и на други стоки от Украйна и ще прецени дали да забрани вноса им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

1

Панелен земеделец

29.04 2023 в 19:49

"Ще предложа отмяна на националната забрана за внос на украинско зърно, тъй като тя се обезсмисля, след като има европейска. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев пред журналисти за споразумението с ЕК за вноса на стоки от Украйна." (Дарик нюз)
"България не може да забрани вноса на олио от Украйна. Остават разрешени и украинският мед, захар и пилешко. В петък късно вечерта вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис съобщи в "Туитър", че е постигната "принципна договореност"..." (24 часа)
И текста тук. Къде/кое е вярното?
 
X

Да помогнем на украинските деца!