Явор Гечев: Няма условия хлябът да поскъпне

OFFNews 21 април 2023 в 22:00 1471 3

Гечев

Снимка МХГ

Явор Гечев

Служебният земеделски министър Явор Гечев увери, че няма условия за поскъпване на хляба, маслодайния слънчоглед и пшеницата след забраната за внос на суровини от Украйна. 

"Има достатъчно количества в България. Такива, че трудно могат дори да се реализират. Аз ще съм първият, който ще поиска обратно връщане на режимите, ако цените почнат да поскъпват масово", заяви той в "Панорама" на БНТ.

Утре агроминистърът ще се срещне с най-големите производители на слънчоглед у нас, като земеделското министерство е готово да посредничи и при търговията. Гечев съобщи, че ако има спекула, ще си позволи да обявява цени и пред медиите.

От думите му се разбра, че през последните дни Европейският съюз интензивно работи и търси решения, с които да подпомогне най-засегнатите от украинския внос страни. Условието на ЕК е при приемане на общи действия засегнатите държави да свалят своите едностранни мерки.

Гечев каза още, че е имал среща с колегите си от Полша, Румъния, Унгария и Словакия миналия петък, на която не е ставало дума за затваряне на граници, но са били изненадани от реакцията на Полша да вдигне едностранно бариерата и за вноса, и за износа.

Според Гечев, който е разговарял с украинския си колега днес, Киев разбира напълно, че коридорите не са съвършени и не иска да пречи на българските производители.

"Казахме си, че наводняването на пазара в черноморския регион сваля и техните, и нашите цени, вместо заедно да се опитваме да търсим други варианти, на коридори извън Черно море и на трети държави, включително такива, които в момента са заети от руска пшеница. Да не забравяме, че най-големия производител всъщност е Русия", отбеляза Явор Гечев.

По повод недоволството на производителите на слънчоглед министърът обясни, че запасите на маслобойните у нас стигат за около 40 дни и  България разполага с 1 300 000 тона маслодаен слънчоглед.

"Проблемът със слънчогледа е, че той не може да се съхранява много време, тъй като се разваля. Ние имаме продукция за няколко милиарда, която трябва да се реализира преди жътва", обясни още Гечев.

На въпрос има ли пестициди в украинското зърно отговори, че от взетите досега проби в някои партиди са засечени т.нар. складови вредители.

"В случая става дума за ливадна пеперуда - има масово намножаване в три области на България. Експертите казват, че огромното намножаване се дължи включително на такъв тип вредители от зърното, което влиза", заяви Явор Геучев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

27.04 2023 в 14:44

Жалък лъжец!

345

2

Джендо Джедев

22.04 2023 в 10:55

Сега остава тоя тулуп да обясни как цената ще се запази като поскъпне брашното. :D

1000

1

PaulPierce

22.04 2023 в 09:27

Спираме вноса, за да се вдигне цената и да продадат зърнарите на свръхпечалба, но иначе цената на хляба няма да се вдига :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!