За 6 месеца у нас са задържани около 15 хиляди нелегални мигранти

OFFNews 22 август 2015 в 12:59 3479 1

Снимка БГНЕС

Филип Гунев

През последните 6 месеца сме задържали близо 15 хиляди души. От тях около 1/3 са хванати на влизане в България, а другите са заловени вътре в страната или при опит да напуснат страната.

Това зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев пред Нова телевизия.

По думите му никой от бежанците не иска да остане в България. Те искат да минат транзитно през страната, но това е много трудно.

"Ние полагаме големи усилия да ги задържим и ако те искат - да кандидатстват за бежански статут. Ако решат това, ги настаняват в домовете за бежанци. Ние възпрепятстваме тяхното излизане от България", обясни той.

Гунев подчерта, че ситуацията в целия регион е много сложна. "И в трите страни правителствата не са стабилни - в Гърция подадоха оставка, в Турция - предсрочни избори, в Македония - извънредна ситуация", заяви зам.-мистърът, като допълни, че при тази политическа нестабилност България успява да държи нещата под контрол.

Според него кризисната ситуация с бежанците няма как да стигне до България, тъй като страната ни не е свободен транзитен коридор.

"Границите ни се охраняват много строго. Има контрол и вътре в страната. Никой от тези хора не иска да остане в България, а транзитното преминаване е много трудно. Ние възпрепятстваме тяхното излизане от България", уточни заместник-министърът.

Ако бежанец направи опит да влезе у нас през зелена граница от Гърция, ние по легален път можем да го върнем обратно в съседката ни. " Това бежанците и трафикантите го знаят, затова България не е в полезрението им", каза той.

"Започваме съвместно предприятие между сухопътни войски и гранична полиция. То ще обхване районите по границата", обясни Гунев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови