Европа сама си е виновна за бежанците

Ганчо Каменарски Последна промяна на 22 август 2015 в 11:35 9509 38

През нощта срещу петък македонската полиция със сълзотворен газ и светошумови гранати спря хиляди мигранти откъм южната си граница с Гърция.

Гърците с готовност оставят неканените и нежелани чужденци да излязат от страната, македонците пък се страхуват да ги допуснат на своя територия и така нещастните излишни хора спали на ничия земя.

В петък сутринта бежанците подновили напъните си да се промъкнат на територията на Македония. В град Гевгелия те разчитат да хванат влака до сръбската граница, оттам пък през Унгария вече ще са на път към обетованите земи на ЕС. За месец Тирана е регистрирала почти 40 хиляди души.

Сърбия обаче на свой ред вече си затвори южната граница край Куманово, а Унгария спешно строи изолираща стена с дължина 177 км и височина 3,5 метра, като изпрати допълнително няколко хиляди полицаи да спрат вълната.

България може само да се радва, че не е на пътя на нашествието. Нито пък е крайната цел на мигрантските въжделения. Всъщност горчивата чаша не ни отминава съвсем. От началото на 2013 г. Държавната агенция за бежанците е регистрирала над 27 хиляди души, потърсили закрила от държавата. Отделно са нелегално пребиваващите и транзитно преминалите. На фона на глобалните проблеми с бежанците това е нищо.

Според ВКБООН (Върховен комисариат за бежанците към ООН) до края на годината сирийските бежанци ще надминат 4 милиона: от тях в Ливан са 1,174 млн, в Турция – 1,772 млн, Йордания – 629 хил., Ирак – 250 хил., Египет – 132 хил. Няма как България да не получи частица от чуждото нещастие, затова следва да се примирим и да се радваме, че ни се размина голямото бедствие.

Постоянен е идващият поток от Ирак и Афганистан. Другият неоспорим връх обаче е Либия, от която почти 2000 души намериха гибелта си в Средиземно море.

Според Дъблинските регулации на ЕС първата държава, в която пристигне мигрантът, трябва да поеме отговорност за него. Южноевропейските страни обаче твърдят, че това ги натоварва с твърде голямо икономическо и политическо бреме. В отговор лидерите на ЕС проявиха имитация на благородство.

Преди седмица канцлерът на ФРГ Ангела Меркел в интервю за телевизия ZDF заявява, че проблемът с мигрантите предизвиква в Берлин повече загриженост, отколкото гръцката криза и стабилността на еврото.

През юли външните министри на страните от ЕС се задължиха да приемат 32 хиляди бежанци от Гърция и Италия, и да преселят още 22,5 хиляди от граничните със Сирия държави – общо 54 760 мигранти. Германия, Франция и Испания великодушно се нагърбиха да приемат половината от тях.

В четвъртък, когато бежанците се вече струпваха на гръцко-македонската граница, се появи крайно интересна публикация на американския политолог Пол Крейг Робъртс в сайта на института IPE (Institute for Political Economy). Там той заявява скандално, че Западът сам предизвика бежанската вълна. Нещо повече, проблемът с бежанците не е достатъчно наказание на Европа за подкрепата й на хегемонията и милитаризма на Вашингтон.

Именно безгрижието на европейските правителства и милитаризмът на Вашингтон станаха причина за огромния брой мигранти в европейските страни, твърди Робъртс. Бягащите към Европа жители от Близкия Изток и Северна Африка са резултат от политиката на хегемония на САЩ, която стана причина за гибелта на голям брой граждански лица, счита експертът.

Робърс отбелязва, че притокът на емигранти в Европа е толкова голям, че правителствата на европейските страни си прехвърлят вината едно на друго и са в постоянен конфликт кой колко бежанци трябва да приеме. „Европейските правителства и тяхното безгрижно население сами носят отговорност за проблема с мигрантите. През последните 14 г. Европа подкрепяше агресивния милитаризъм на Вашингтон, който разруши живота на милиони невинни хора.”

„Ако светът не се събуди и не разбере, че центърът на всеобщото зло се намира на Запад, то човечеството няма бъдеще” – обобщава Робъртс.

Политолог от ранга на Робъртс не подлежи на коментар, но неговите разсъждения за появата на мощната бежанска вълна могат да бъдат продължени.

В обозримата най-нова история на света станаха много природни катаклизми и социални бедствия. Но никога досега не е имало такъв мощен импулс за миграция, неволно асоцииран с Великото преселение на народите от ІV-VІІ век. Не става дума за мащабите, а за причините – рухването на държави.

Държавата е висша форма на обществена организация и винаги е давала някаква сигурност на поданиците си. Когато тя остане без легитимен лидер и бъдат разрушени структурите й, тя се разпада на племена и индивиди, които потеглят да си търсят късмета другаде. Точно това се случи с Ирак, Афганистан и Либия, където разрушената държавна система породи дълбока социална несигурност у населението и неверие, че нещата някога могат да се променят позитивно.

Ако върнем лентата на събитията, ще се види, че в основата абсолютно винаги стоят Съединените щати и техните съюзници в Европа. Ангела Меркел не е човек без съвест, тя не може да не е изтрезняла и колкото да е предан съюзник на Щатите да не е проумяла последствията от агресията в Ирак, Афганистан и Либия. Колкото и бежанци да поеме Германия, тя все ще е длъжник на народите за причинените нещастия.

За операцията в Либия през 2011 г. основен организатор е Франция, но истинският вдъхновител са САЩ. Участваха още Германия, Испания, Италия, Великобритания, Дания, Норвегия, Холандия, Швеция. Именно те върнаха Либия към сегашната примитивна полуплеменна организация. Сега участниците в операцията не искат да си спомнят за станалото и се държат гузно като напикани първокласници. Редно е обаче международните гангстери да си поемат последствията и всички те, ако трябва, да приемат на своите територии либийските племена до последния бедуин. Особено не трябва да се жалят САЩ – те са богати, могъщи и винаги са готови да направят жертви в името на свободата и справедливостта.

Да припомним ли с какви две грандиозни измами САЩ без санкция от ООН въвлякоха през 2003 г. „Коалицията на желаещите” във войната в Ирак? В резултат държавата бе трайно и дълбоко дестабилизирана. Затова е редно и справедливо Рицарят на световната демокрация да приеме на своя територия и абсолютно всички иракски бежанци.

Да не би 4 милиона сирийци да се оказаха извън страната си без намесата на САЩ? Щатите си нямат достатъчно сирийци, може би няма да е лошо да обогатят с тяхната ДНК генетичния фонд на нацията си.

От Украйна половин милион души се преселиха в Полша, над милион са в Русия. Събитията на Майдана и държавният преврат щяха ли да се случат без намесата на Държавния департамент и специалните служби на САЩ? Няма от какво да се притесняват – украинската мафия отдавна шета по цялата територия на САЩ от Източното до Западното крайбрежие и сега там ще отидат само автентични бежанци.

Ако Вашингтон приеме бежанците от всичките тези страни, това няма да е акт на милосърдие, а акт на закъсняла справедливост и разкаяние. Разкаяние ли? Някой да е чувал САЩ за нещо и да се разкайват?

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.08 2015 в 13:21

:)))))))))))))
Нямаше нужда да се напъваш да преписваш паметката на пропагандиста. Тия приказки може да минават във фризьорския салон, ама аз не съм тая публика:))

24.08 2015 в 13:10

35-ти, "Стефчо",ако с първия си коментар по моя умерен такъв, ти не беше проявил наглостта си, нямаше да огорчавам аудиторията с подобаващия си отговор...Елементарно е да си мислиш, че като си покажеш рогцата, няма някой да ти отвърне със същото.
Разсъжденията ти, че САЩ се харчат да насочват към Европа бежанския поток, са лишени от всякаква логика, освен да се дължи на непознаване на материята или умишлено заблуждаване на хората.
САЩ трябва да са напълно изперкали/по твоите внушения/, та да дестабилизират Европа и НАТО, като им създават проблеми. Сигурно си нямат купища други проблеми.Или са си надвили на масрафа и се забавляват, отслабвайки съюзниците си...което би означавало, че са достатъчно могъщи за да не им пука от Путин, Китай, БРИКС и ИДИЛ например...но, и това е против целта на твоите внушения.
Значи, или лъжеш или толкова си можеш.Какво да те правя..? Освен да ти се надсмея мълчаливо.
Поднасям извиненията си на останалите във форума и напускам залата по заповед на строгий командир "Стефчоff".

24.08 2015 в 11:00

До Стефан и Любо:
Защо бе хора развалихте хубавата дискусия? Каква е тази радост да обиждаш? Ще ми кажете: ами не ни чети. И ще бъдете прави...

24.08 2015 в 10:19

При това преселение дали след 10-15 год. в арабските държави няма да настъпи в някаква степен демографска криза? Бягат младите, по-образованите и то с децата си, а там тепърва предстои глад. Какво ще стане след години само Бог знае, но е вероятно да стане като у нас.

23.08 2015 в 22:36

Малкия, ти очевидно не си схванал смисъла на историята от долните класове, така че говори така със сина си, когато и ако можеш да го имаш, а не с мене.
Оценявам личната ти подготовка като за 3-, по изискванията за младши кресльо в селска агитка, от където и си изхОден.
Други въпроси ше имаш ли?
Свободен си!

23.08 2015 в 21:43

Стефчоо../24/мързи ме да обучавам неграмотници като теб и Ганчо Каменарски, иначе бързо ще разбереш от какво образование и каква подготовка изхождам, казвайки на Каменарски, че е се захванал с тема, която му е по партийна поръчка, но не му е по пипето. И по твоето не е, Стефчоо..
Понеже се репчиш, направих си труда да прочета какво си писал по тази тема. Глупости на търкалета. Всеки вижда това, което и ти си видял с червените си /от дълго взиране/ очи. Въпросът е, че един, дори малко грамотен анализатор, ще си напрегне сивото вещество в кратуната, и ще се опита да повдигне завеската на опорните точки, за да види кой е този, който има такива позиции в районите от които прогонват хората, такива логистични възможности и такива интереси, че да е способен да насочва десетки хиляди бежанци в точно определена посока, с точно определена цел и точно сега. Вие, като започна от Ганчо и свърша с теб, сте достатъчно индоктринирани, за да останете слепи, дори и когато някой ви повдигне завеската, камо ли сами да прозрете сами за какво иде реч...Квакате нечии опорни точкииии..Стефчоо..! Чии, е въпрос с елементарна трудност.

23.08 2015 в 17:14

Е да де, ама на троловете е платено за да пеят именно обратното. Ако не им е платено - работата изглежда още по-жалка за интелектуалния им, с извинение, потенциал.
И те пеят - кой от сополивата позиция на инфантилния хуманизъм, кой го извърта та "ама те комунистите са против бежанците - значи демократично трябва да се оставим да ни изядат", кой сам си измисля някаква глупост. Но всички - по команда.

23.08 2015 в 16:56

Виждате ли родилните петна по ИДИЛ? Същата се роди толкова закономерно. Зачена от лицемерната и почиваща на фалшиви мотиви война на САЩ срещу Ирак /"баасистите" на Саддам са гръбнака на въоръжените й сили/, след това хидрата се разви от режисираните революции а.к.а. "Арабска пролет" в Египет, Либия, Тунис... С подкрепата и въоръжаването на опозицията /масово преминала към бойците на ИДИЛ/ на Башар Асад в Сирия се сложи окончателно финалната поанта, предшестваща създаването на "новия арабски халифат". Нали знаете, че въздушните удари /от които нашите слугински медии получават множествени оргазми/, които в момента се стоварят върху бойците на ИДИЛ, са с нулева ефикасност. Без наземни войски, ефективността им е зероу! Считате ли за сериозно, че наземните сили ще бъдат турски, сирийски или иракски. И изобщо в тая каша забъркана от САЩ /далеч от неговите граници/, ще се поизгорим, докато я сърбаме - ние, европейците. Прекалено гореща е. Случващото се е от съвсем друг /непознат досега/ порядък и Близкия Изток, вече не е и няма да е същия. Дори и като граници няма да е същия. Разбърникаха го доста отвън и врящия котел е на път да роди чудовища. Ислямски чудовища, сътворени от САЩ! Изоставени пред вратата на православна християнска държава с 2 самолета и 27 000-на "армия". Не Ви ли се струва прекалено НИЕ да плащаме за политиката на САЩ, които провокират конфликт след конфликт в нашия регион? Жалка история, която превръща България на Крум, Симеон, Левски и Ботев в географска област! Дано поне не е част от бъдещия халифат!

23.08 2015 в 14:19

На ЕС не му трябват, очевидно е работа на американците. Това е операция с чудовищни ресурси. Виж в новините от Гърция и Италия - всеки ден по пирсовете се трупат планини от нови спасителни жилетки (петдесетина лева парчето) и гумени моторни лодки (1 000 лева едната, най-мизерните. За толкова нещо трябват цели заводи и корабостроителници. Как се прехвърлят 10 000 души дневно през цялото Средиземно море? Нашата държава например, в края на 80-те, когато имахме най-големи възможности, изобщо не е можела нищо даже близко. И днес цялото ООН не е способно на такава евакуационна операция, ни за живо, ни за умряло.
Така че сълзливите истории за бежанци, корумпирани граничари, и мазни зли контрабандисти, са глупости за наивници.

23.08 2015 в 13:35

Странно, нито в статията, нито в коментарите не видях да пише, че бежанците са хора, които не си решават проблемите в държавата им, а бягат от тях.Няма да изреждам епитети за такива мъже, много са.

На ЕС за какво са му такива хора?Да се дупят по 5 пъти на ден, молейки се на някой си и да искат някой друг да им решава проблемите?
Не, благодаря!