Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ

OFFNews 21 май 2024 в 10:38 1392 1

Снимка БГНЕС/МОН

Всички зрелостници ще получат максималния брой точки от проблемната задача в матурата по български език и литература, съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Това се налага след като стана ясно, че в отделни училища диаграмите не са били разпечатани в цялост, уточняват от Министерството на образованието и науката.

След матурата по БЕЛ, на 17 май, стана ясно, че е имало проблем с една от задачите на изпита. Оказва се, че някои зрелостници са получили различен вариант на изпита. Зара Рушанова е била затруднена от задача от първия модул на изпита, където трябва да се отговори на въпроси по диаграма, свързана с рекламата в телевизиите.

"Стигнах до въпросната задача на страница 3, Текст 2, на която всъщност аз се затрудних, не можах да намеря логика в задачата", казва Зара.

Оказва се, че в изпитния ѝ вариант диаграма - няма.

"Установихме, че при мен тази диаграма изобщо не присъстваше, при мен имаше само цифри без диаграми, които да те насочат. Тоест аз логика не намерих в самата задача, което всъщност ме затрудни и забави", разказва още тя.

Към момента е установено, че от проблема са засегнати около 200 ученици от близо 47 хил., които са се явили на изпита. Отговорите обаче се нанасят на отделна бланка и не могат да бъдат установени с абсолютна сигурност всички ученици, които са работили по вариант без диаграма.

"Затова ще дадем 4 точки на абсолютно всички зрелостници на тези задачи. За да сме сигурни, че никой няма да бъде ощетен от проблема", обясни проф. Цоков.

Министърът уточни, че той категорично не е в съдържателен план, а технически в отделни училища.

"Преди разпращането на всеки модул от изпита по български език и литература към училищата, той се разпечатва и сравнява в МОН", каза още министърът и разясни, че никакви проблеми не е имало с изпита по БЕЛ.

"Те са настъпили в отделни училища и тепърва ще се проверява защо не са били установени преди тестът да се даде на зрелостниците".

Министерството разпространи допълнително напомняне до всички училищни директори да правят внимателна проверка и да сравняват разпечатаните варианти с дигиталните им копия на зрелостни изпити през вчерашния ден. Бяха дадени и допълнителни указания какви проверки на настройките на всеки принтер може да направят училищата при проблеми и до момента няма постъпили сигнали за подобни нередности. До момента на провелите се изпити са анулирани 11 теста на зрелостници, които са използвали мобилно или друго техническо устройство, посочват от пресцентъра на МОН.

След вчерашната втора задължителна матура се появиха оплаквания от зрелостници относно записа за слушане по английски език. Според министъра звуковият файл не е неразбираем.

"И аз прослушах записа, той не може да бъде определен като некачествен. Проблемът вероятно е в устройствата в отделните училища. Записът не е неразбираем", каза Цоков в ефира на БНТ.

Според него трябва сериозна дискусия за това как ще се провеждат матурите и трябва ли да се промени форматът на изпита. Образователният министър коментира и появилите се твърдения за матури в първи клас и при постъпване в детската градина.

"Няма да има матури за първи клас или за постъпване в детската градина", коментира Галин Цоков.

По повод протестите на университетиите министърът обясни защо се породили те. Според бюджета за 2024 г. са определени 39 млн. лв. за увеличение на заплатите на академичния състав, като е определено минималната заплата за асистент да стане 2100 лв. После обаче дошли промените в Закона за висшето образование, които наложили допълнително увеличение на заплатите и преструктуриране на бюджета. Така необходимите средства станали 186 милиона лева, които не са били налични в бюджета.

"Заплатата на асистент трябваше да стане около 2500 лв. след 1 април. Изпратихме писма за съгласуване в Министерството на финансите още при редовното правителство - имаше мълчание. Смени се екипът на правителството, отново изпратихме писмо и при последвалата среща със служебната министърка на финансите и тогава се оказа, че тези средства ги няма налични в бюджета", заяви Цоков.

В петък обаче синдикатите са постигнали споразумение със служебния министър на финансите и парламентарно представените партии в бюджета да се осигури пълният размер на необходимите средства до 30 юни.

"Има непоследователност в политиката относно висшето образование. В бюджета за 2024 г. не присъстват пари, които се определят на базата на качеството на образованието в университетите, посочи образователният министър.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2550

    1

    alfakentavur

    21.05 2024 в 11:02

    Това значи ли, че някой ако не е решил нито една задача, дори и непълно, получавайки макс. точки за сбърканата, може да изкара достатъчно, за да си вземе матурата?
    А не да се явява отново.
     
    X

    Историите на Иво Иванов