Всяко дете е пълноценна, развиваща се личност (видео)

OFFNews 20 май 2014 в 12:14 2198 0

Видеото и текстът ни представят колко е важно децата да вземат участие в случващото се около тях, за да се развият като пълноценни и самостоятелни личности.

„Бележник 2014: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” е трети пореден годишен доклад на Национална мрежа за децата. Той оценява изпълнението на избрани държавни ангажименти в сферата на политиките за деца и семейства в България в рамките на календарната 2013 г.

Важни факти, заложени в „Бележник 2014“ по отношение на общите принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето извън проблематиката на детското участие са следните:

- България продължава да няма и специализиран омбудсман по правата на детето, който да гарантира независим мониторинг и контрол за спазване на детските права. Страната е една от трите от 27-те държави – членки на ЕС, които нямат такъв специален закрилник на децата, който може да бъде омбудсман или комисар по правата на детето;

- 28.2% от всички деца в страната или 343 900 деца живеят в бедност или това е повече от населението на област Благоевград, която включва 14 общини и големи градове, като Петрич, Сандански, Гоце Делчев и др.

Препоръките на Национална мрежа за децата са:

- Да се работи в посока промяна на философията към увреждането като социален феномен, а не медицински. Това включва възприемане на Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето (ISF) на Световната здравна организация и прилагането й в България, както и преглед на действащите в момента законодателство и практика по отношение на оценката на увреждането;

- Да се разработят и приложат на практика конкретни държавни ангажименти и планове за действие за ограничаване на ранните бракове и съжителството с малолетни и непълнолетни, като се атакуват причините за явлението;

- Да се развие дългосрочен план за развитие на детското участие (не само като представителна структура), като в процеса се включат не само представители на държавния и неправителствения сектор, но също други заинтересовани страни и деца и млади хора;

- Разработване и прилагане на практика на самостоятелна семейна политика с ясни цели, мерки и дейности и възприемането на семейно ориентиран подход във всички области, засягащи детското благосъстояние (социално-икономически мерки, образование, здравеопазване, жилищно настаняване, закрила на детето и др.).

Видеото се фокусира върху ключови проблеми, свързани с общите принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето. Главен акцент в него е принципът на детското участие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови