Все по-доволни сме от ЕС, но не колкото другите европейци

ОFFNews 28 април 2017 в 12:47 2732 9

Снимка Wikimedia Commons

Мнозинството българи гледат позитивно на членството на страната ни в ЕС, показва проучване на Евробарометър, разкриващо също така, че хората у нас изразяват по-малко позивизъм относно блока в сравнение с останалите европейци.

 53% от българите смятат, че членството на България в Европейския съюз е нещо добро срещу 57 на сто средна стойност за ЕС. Същевременно 14% са на мнение, че то е негативно срещу само 8 на сто средна стойност за блока. 33 на сто от запитаните пък отговарят, че членството не е нито добро, нито лошо за страната, а 6% не знаят как да го определят. 

Въпреки негативната съпоставка със средните стойности за Европа, в сравнение с предходната година сред допитаните нашенци се наблюдава повишаване на положителното мнение за ЕС с 4 на сто.. 

В ЕС надделяват мненията, че отделните държави трябва да могат да предприемат действия, дори и не всички от Общността да участват в тях (49 на сто), докато мнозинството българи (46 на сто) искат всички да се изчакват до постигането на единодушие. Между 60 и 70 на сто от всички участници в допитването са на мнение, че интересите на страната им ще бъдат по-добре защитени от ЕС в светлината на заплахите от арабския свят и Китай.

Разминават се мненията на останалите в ЕС и българите по отношение на защитата на интересите на държавата им, когато става дума за Русия. Според 71 на сто от гражданите на ЕС Общността би осигурила допълнителна защита срещу Москва, докато в България така мислят едва 48 на сто.

Общо 33 процента от гражданите на ЕС и 41 на сто от българите са на мнение, че гласът на страната им не се чува в ЕС. Над половината (56 на сто) от гражданите на ЕС са заинтересовани от европейските въпроси, докато делът на българите, дали такъв отговор, е 43 на сто. Незаинтересовани от ЕС са 43 на сто от европейците и 55 на сто от българите.

Същевременно българите проявяват повече интерес и казват, че искат да получават повече информация по конкретни обсъждани в ЕП теми като икономика, борбата с безработицата, социалната сигурност и здравеопазването, както и защитата на външните граници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

5

Denis Rizanov

28.04 2017 в 14:13

Визират икономически заплахи от Китай. Но не са го конкретизирали. В изследването хората са недоволни, че срещат все по-малко европейски стоки и все повече китайски. изчезнали са малките европейски производители, които традиционно са залагали на качеството, за да оцелеят.
Хората почват да прозряват, че живота им се превръща в един евтин китайски боклук на принципа "чупи-купи". Все пак потреблението на трябва да спира, за да "расте" "благоденствието" и икономиката. Няма ли потребление, няма и благоденствие. Стара еврейска, пардон финикийска мъдрост.
:)

25665

3

Victimized

28.04 2017 в 13:23

"Какви са тия заплахи от Китай, че нещо не съм чул?"

" Между 60 и 70 на сто от всички участници в допитването са на мнение, че интересите на страната им ще бъдат по-добре защитени от ЕС в светлината на заплахите от арабския свят и Китай."

Ами не сме чули скоро, но рано или късно американската политика на агресия срещу Китай ще достигне и до ЕС. В случая журналистически похват е използван за да приравни арабския свят и свързаните с него заплахи за Европа и Китай, очевидно политиката на Тръпм ще е тотална война.....

10571

1

Hissarion

28.04 2017 в 13:05

Какви са тия заплахи от Китай, че нещо не съм чул?