Евробарометър: Българите ценят най-много правото да пътуват в ЕС

OFFNews 09 март 2017 в 13:54 5260 3

Български граждани запазват одобрението си към Европейския съюз и неговите институции и са склонни да се доверяват повече на тях, отколкото на националните институции.

Това сочат резултатите от допитване на Евробарометър, осъществено в края на миналата година, съобщиха от Представителството на ЕК в България.

Половината - 49 на сто, от българските граждани имат доверие на ЕС, докато 34% изпитват недоверие, а 17 на сто не могат да преценят. Така страната ни се нарежда на шесто място сред всички страни членки по степен на доверие към Съюза след Литва /55 на сто доверие/, Малта /52%/, Румъния /52%/, Люксембург /51%/ и Финландия /51%/.

49 на сто от българите имат доверие на Европейския парламент, докато доверието в родното Народно събрание е 15%. Доверието в ЕК е 47%, а това в националното правителство /към момента на проучването през есента на 2016 г./ - 22 на сто. 

Традиционно, българските граждани свързват ЕС и членството на страната ни в него с възможността за свободно придвижване, работа и живот в различните страни членки. Именно това е и европейската политика, която се ползва с най-висока степен - 87 на сто, на обществено одобрение у нас. Други европейски политики, които се ползват с широка подкрепа сред българите, са тези в областта на отбраната и сигурността 72% и в областта на миграцията 68 на сто.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови