Велислав Минеков: Заплашван съм опасно 4 пъти преди палежа, извършителят пак няма да бъде открит

OFFNews 12 юли 2019 в 23:33 12488 2

Снимка Велислав Минеков, Фейсбук

„Убеден съм, че извършителят ще се окаже неизвестен и пак нищо няма да се разкрие. Пожарникар ми каза, че стъклата на автомобила ми са счупени и вътре е излята запалителна течност“. Това заяви пред OFFNews проф. Минеков, собственик на опожарената кола до кооперацията в столичния квартал „Изток“. 

„Министърът на вътрешните работи, който за нищо не става, си каза, че цялото това следствие не разполага с никаква яснота и че когато разберат за какво става дума, тогава ще съобщят. Това, че се лансира версията, че колата на сърбина била действителната мишена, а моята случайно е пламнала, е нормално гнусно и не е неочаквано“, посочи той.

Скулпторът научил, че омбудсманът Мая Манолова се е обадила на министъра и настояла за подробности за състоянието му, а също кой и защо е направил това. Ние не се познаваме лично, уточни професорът.

Той каза, че след нощта на инцидента не е успял да отиде в полицията за повторни показания, нито при застрахователя, тъй като здравословно не бил добре.

„Цял ден лежах, наложи се да ме прегледа пулмолог, опушил съм се яко, докато опитвах да спасявам автомобили пред блока. Очаквам да получа уведомление от прокуратурата, че следствието се прекратява, това съм го играл много пъти. Стъписващо е, че полицейски шеф заяви, че няма никакви разследвания по мои жалби за предишни заплахи. А с една от тях се занимаваше следовател Пенчев от отдел „Убийства и тежки престъпления“, разкри Минеков.

Тази вечер в предаването „ЕвроДикоф“ по ТВ Евроком професорът саркастично отбеляза, че ако продължава да говори така, ще му свършат колите и, ще не ще, ще стане пешеходец. Полицията наложи версията, че обект на палежа е била колата на сърбина /който е съсед на Минеков в кооперацията в столичния квартал „Изток“/ , а огънят се е прехвърлил в неговия „Опел“.

Според него целият случай се пренасочва, не се говори за два изгорели автомобила и че „има криминално действие, което не е случайно“.

„Има нарочно запалване, а оттук нататък кой трябвало да бъде пръв или втори, натоварването с фактологията, че другият човек бил чужденец, прави нещата да изглеждат възможно по-оневиняващи целия криминален акт. А има такъв. Определени медии са залети с предположения, че едва ли не аз вероятно съм подкокоросал някого да запали двете коли, да изгори и моята, за да мога да се кача на желания пиедестал. Не мога да разбера какъв е смисълът на цялата тази помия“, коментира проф. Минеков.

Той не пропусна да изрази благодарност към пожарникарите с шеф Георги Ташев от 7-о управление, които пристигнали буквално за минути и с изключителна смелост потушили огъня, а можело да се взривят няколко резервоара. „Пред двете изгорени коли има още една „Шкода“, на която успях челно да разбия вратата и да я вкарам на тревата в двора, после опитах да преместя и тази кола, но вътре пушекът беше тежък и капеше пластмаса, че аз не издържах повече от няколко минути и я оставих да изгори“, разказа той, докато на екрана вървяха кадри с автомобилните останки.

Професорът припомни казаното от началника на Първо районно комисар Милтенов, че там никога не са постъпвали жалби за някакъв опит за насилие срещу него. „Това не е вярно, на него или не са му предоставили документи, или не е запознат, или действа в услуга на подпалвачите, което би било твърде жалко. Последната жалба бе разследвана от следовател Пенчев, това беше много сериозна заплаха“, подчерта той.

От 2014 до 2019 г. получавал „шеговити“ заплахи, но в същия период е имало 4 сериозни, за които никога не е разказвал. „Те представляваха опасност, първият случай си беше чисто отвличане от ателието ми. Началникът на тези двама бандити, на които им беше поръчано да ме дърпат и да ми кажат какво да правя и какво не, се оказа мой бивш новобранец, когото изглежда съм обиждал в казармата. Но последната много опасна заплаха беше отново в ателието и това се случи на 10 метра от неподозиращия ми син. Този път човекът, който дойде да ме предупреди, беше много сериозен. Всичко това е описано в Първо районно, имаше следствие, прокуратурата заключи, че издирваният не е намерен, следовател Пенчев от отдел „Убийства“ се занимаваше със случая“, разкри проф. Минеков.

Той уточни, че не желае да спекулира, защото може да е нещо наистина криминално или да е случайно, да има подпалвач. „Нека да припомня, че българските криминалисти в последните много години не са залавяли подпалвачи, това е красиво престъпление и не оставя следи“, каза скулпторът.

Адвокат Николай Хаджигенов иронично направи няколко предположения с уговорката, че не е министър на вътрешните работи. „Първо, не намериха клошар в рамките на два часа. Очаквам до края на деня да съобщят, че това всъщност е човек на Цветан Василев и вероятно става въпрос за терористичен или някакъв друг акт. И че това няма нищо общо с проф.Минеков, бъдете убедени. От министерствата на вътрешните работи и на правосъдието струи интелект в небивали мащаби“, коментира юристът.

Според него нещата са ясни – жалкият сърбин е просто жертва с тази нещастна „Алфа Ромео“. „Така, че става дума за нещо съвсем различно – това е сплашване на проф. Минеков и съвсем не е за пръв път. Вероятно няма да е и за последен. За мен лично няма неяснота тук – гражданската активност и непримиримостта срещу беззаконията у нас водят ето до такива неща. Те не водят до постове, облаги и апартаменти“, подчерта адвокатът.

Хаджигенов изрази недоумение защо автомобилът на Минеков, който е предмет на престъпление, продължава да стои до кооперацията, а не е вдигнат и запечатан, тъй като съдържа доказателства. „Така е, защото на никого не му дреме, защото гражданската активност на професора е насочена към властта, а на нея очевидно не й пука за Минеков. Няма друга версия, освен тази, че скулпторът е атакуван директно заради борбата му срещу беззаконието и корупцията, и че хората около него трябва да бъдат сплашени, за да мълчат, но ние няма да мълчим“, каза Хаджигенов. 

PR експертът Арман Бабикян отбеляза „активизирането на всички жълто-кафяви помийни ями, организирани от богат медиен магнат, който се подвизава и като политик“. „На тях силата и властта им се състои в това – едните да са разделени от другите, а този път видяха подкрепата от всички краища, това ги вбесява, те са проправителствени“, заключи Бабикян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12270

2

HristoSliven

13.07 2019 в 14:10

Нямам идея кой лъже, но имам въпроси: -Ако счупено стъклото на автомобила, вътре е излята запалителна течност и след това е запалена, защо е изгорял съседния автомобил?
Ако в купето на автомобила е излята и запалена запалителна течност, как професора е успал да влезе в горящия си автомобил и да го премести?

6063

1

Синия гол шаман

13.07 2019 в 03:29

Велислаф Минетов излъга. Без да иска жена му разкри в статус във Фейсбук че от подпалена съседска кола се е запалил и техния автомобил.