Въздухът в Бургас замърсен със стирен, екоинспекцията не знае кой е източникът

OFFNews 07 юли 2015 в 11:54 6581 0

Въздухът на Бургас ежемесечно се замърсява със стирен, но източникът остава неясен. Замърсителят е засичан редовно от измервателни уреди, показват анализи на омбудсмана на община Бургас Таню Атанасов. 

„През 2013 г. измервателните уреди са констатирали само в един ден превишаване съдържанието на стирен (или стирол). През 2014 г. имаме 48 дни, в които са констатирани превишаване на среднодневните норми. Констатирани са и 13 дни, в които са измерени и превишаване на средночасовите норми. Това показва високо съдържание на този вреден ароматен въглеводород във въздуха“, коментира бургаският омбудсман.

Неговото най-голямо притеснение е, че институциите не са информирали обществото откъде идва замърсяването, кой го е причинил и опасно ли е това за здравето ни. Превишението на среднодневните норми продължава и през тази година. Именно станцията, която е в близост до РИОСВ – Бургас, показва 10 дни за януари, 2 и 3 за февруари и март, 8 – април и 13 за месец май. За този месец средночасовите норми на замърсяване над допустимото са в 18 дни, отчита Таню Атанасов.

От РИОСВ – Бургас признават, че има такива превишения. Ето какво сочи сухата статистика за 2014 г. по месеци: май – 3, юни – 7, юли – 7, август – 7, септември – 12, октомври – 17, ноември – 25, декември – 13. Според Мариана Николова, експерт в институцията, данните „не показват невероятни стойности на стирен“. Източник на подобно замърсяване, може да е „нефтохимическата промишленост, производство на пластмаси, смоли“. Въпреки това, от РИОСВ казват, че „на територията на град Бургас, нямаме промишлени точкови източници, които да емитират стирен във въздуха“. Според експерта Мариана Николова, замърсяване може да се получи от полагане на асфалт, ползване на изолационни плоскости и други строително – ремонтни дейности. На уточнението, че основните превишения са през зимата (ноември), Николова добави, че ноември е бил топъл месец и тя не е сигурна, че не е не е било асфалтирано и през него.

От община Бургас разясняват какви са вредните последици за човешкото здраве:

„Стиренът прониква в организма при вдишване и в малка степен чрез кожата. Разпространява се бързо в организма и се натрупва основно в мастната тъкан. Предизвиква възпаление на очите, смущения в храносмилателната система и депресия. Метаболитите на стирола се елиминират с урината. При професионална експозиция на стирен е наблюдавано дразнене на дихателните пътища и конюктивата. Въздействието върху централната нервна система се изразява в отпадналост, умора, главоболие, замаяност, което се наблюдава при концентрации на стирена над 200 mg/m3. Продължителна експозиция на стирен може да доведе до нарушение в ЕЕГ (електроенцефалограмата). Данните за евентуален мутагенен и канцерогенен ефект при експозиция на стирен са ограничени и не са убедителни. Международната агенция по проучване на рака го класифицира като канцероген от група 3.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!