Въвеждат дигитални ваучери за храна

Нови промени в Закона за корпоративното подоходно облагане предвиждат издаването на електронни ваучери

OFFNews 27 юли 2022 в 14:38 5160 0

храна

Снимка pixabay

Хранителен магазин

Нови промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) предвиждат въвеждането на електронни ваучери, става ясно от внесен законопроект за изменение и допълнение на закона. Измененията са предложени от депутати от Демократична България и „Продължаваме промяната“ и ще улеснят над половин милион работещи, които получават ваучери за пазаруване на храна всеки месец от своите работодатели.

С промените депутатите предлагат въвеждането на електронни ваучери и дигитализация на процесите между администрациите (НАП и Министерство на финансите) и операторите на ваучери за храна. Техническите изисквания и реда на издаване на дигиталните ваучери следва да бъдат уточнени в Наредба №7 за условията за издаване на ваучери за храна съвместно от министрите на труда и социалната политика и министъра на финансите, съгласувано с министъра на електронното управление.

В мотивите си депутатите изтъкват, че пандемията е засилила необходимостта от дигитализация на ваучерите, заради по-малкото здравни рискове и по-лесния процес на администриране на електронни ваучери от страна на работодателите. Те цитират данни, че приемането на картови разплащания по време на пандемията се е увеличило с 10-15% в магазините и с 20% в ресторантите.

За да се дигитализират ваучерите за храна, трябва да бъдат направени нормативни промени в ЗКПО и Наредба №7, но те не налагат промени в изискванията на съществуващата схема от страна на държавата към операторите, се казва още в мотивите към законопроекта.

В коментар на промените Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България (АОВХ) приветства предложените промени, които ще дадат възможност за издаване на електронни ваучери.

"Операторите имат техническата готовност да започнат да издават ваучери на дигитален носител в най-кратки срокове и да предложат на потребителите на ваучери за храна удобствата и иновациите, които са достъпни за потребителите на ваучери в други държави в ЕС, в т.ч. мобилни приложения и платформи за управление на ваучерите, мобилни разплащания и портфейли, безконтактни трансакции и др. Всичко това при спазване на всички нормативни ограничения за ваучерите за храна - търговска мрежа от магазини и ресторанти, регистрирани по ДДС, които да приемат ваучерите, строги мерки за сигурност, забрана за теглене на пари в брой и прехвърляне на средствата по други сметки и др.", коментираха от асоциацията.

От асоциацията също така приветстват въвеждането на електронните ваучери при спазване на принципа на отворен пазар и свободна конкуренция и в съответствие с всички европейски регулации, в т.ч. в областта на конкуренцията и правилата на Вътрешния пазар на ЕС.

Ваучерите за храна са вид социална придобивка, която се предоставя от работодатели на техните служители, и помага за изсветляването на доходите и е част от стратегическите приоритети на държавата. В началото на тази година правителството увеличи значително лимита на ваучерите – от 80 на 200 лв., както и обяви, че планира да ги направи електронни, защото настоящата уредба е остаряла и не позволява издаването им в дигитална форма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков