Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Вълчев: Ако днес имаме повече изключени от образованието, утре ще имаме повече изключени от обществото

Александра Маркарян 31 декември 2020 в 12:59 2050 0

Ако днес имаме повече изключени от образователната система, утре ще имаме повече изключени от обществото.

Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг днес в отговор на журналистически въпрос за отварянето на детските градини и училищата за учениците до 4. клас от 4 януари. Подкрепа за това решение изразяват както министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, така и представителите на Националния оперативен щаб, като имат предвид данните за разпространението на коронавируса у нас.

"Децата, както и всички граждани, са част от веригата на разпространение на вируса, но има изследвания, които показват, че са в по-малка степен са преносители. Не е коректно да обвиним основно децата" - каза Вълчев. - Ако продължим да изплащаме компенсации в частния сектор, да изплащаме заплати в публичния сектор и останат затворени една година институциите, основното бреме ще бъде върху децата. Те ще плащат дълговете. Ако днес имаме повече изключени от образователната система, утре ще имаме повече изключени от обществото. (...) Няма лесно решение. Всички търсим баланса, формулата между това, от една страна, да водим относително нормален живот, да прехвърлим по-малко бреме върху бъдещите поколения, защото това е морална дилема. Да, здравето е най-важното, но не можем да пренебрегнем и това, че имаме морален проблем в това да прехвърлим цялото бреме върху бъдещите поколения."

Министърът посочи още, че данните от системата на образованието показват много по-нисък процент заболели учители в детските градини, отколкото в училищата, което потвърждава изследванията, че по-малките деца са носители на вируса в по-малка степен.

Аргумент в полза на връщането на малките деца в градините и училищата е, че "ограмотяването е невъзможно да се случи ефективно в електронна среда в ниска възраст. Нямаме компенсаторна алтернатива в предучилищна възраст, тъй като е невъзможно продължителното взаимодействие на децата с електронни устройства".

"Ще се следи ситуацията, тя може да се влоши, може да продължава да се подобрява. (...) Подобрението все още е крехко, трябва да се анализират данните от една пълна работна седмица, каквато ще бъде първата на 2021 г., за да се вземе решение за останалите ученици. Ако се влоши ситуацията, системата на образованието е готова да превключи във всеки един момент, но продължителното обучение в електронна среда от разстояние създава редица трудности и дефицити, които не можем да пренебрегнем напълно", допълни Вълчев.

По-рано днес премиерът свика работно съвещание с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министрите на здравеопазването и образованието, на което е бил обсъден именно въпросът с връщането на децата в училище.

"Ситуацията в момента се подобрява, в България няма област със заболеваемост над 600 на 100 000 души“, е изтъкнал министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски е отбелязал, че се наблюдава чувствителен спад на броя на пациентите с COVID-19 в болничните заведения, което е глътка въздух за медицинските екипи.

Директорът на „Пирогов“ Асен Балтов също е изразил подкрепа за отварянето на яслите, детските градини и училищата за учениците до 4. клас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!