В "Младост" започват проверки за още имотни измами

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2016 в 16:37 7831 2

Накарала съм всички общински имоти да се актуват. Ще разгледаме всички поземлени имоти. Имаме съмнения, че схемата за придобиване на общински земи, разкрита от бТВ, е приложена и за други терени.

Това каза новият кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева в тв предаването „Тази сутрин“.

Преди ден бТВ излъчи разследване, което разкри как без общината да знае 11 декара имоти на цена от милиони левове са се оказали частна собственост чрез документни измами. В основата на схемата са фалшиви документи от поземлени комисии. Чрез тях собственици на имотите се оказват "бушони", които бързо ги препродават, а смяната на собствеността минава през удобни нотариуси и Агенцията по кадастъра без проблем. 

"От два дни събираме необходимите документи и ще заведем дело за възвръщане на земите", каза Иванчева.

Според нея има шанс те да бъдат възстановени, тъй като общината е истинският собственик, а всичко останало е направено с фалшиви документи.

Същевременно един от имотите вече има издадена виза за строеж. Иванчева обаче увери, че ще направи всичко възможно той да бъде спрян до излизането на съдебно решение по казуса.

Оказва се, че нито Агенцията по кадастъра, нито нотариусите са длъжни да проверяват истинността на документите.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обясняват, че Агенцията по кадастъра има задължение единствено да регистрира данни, а не да проверяват истинността на документите.

Според Орлин Иванов, председател на Постоянна комисия по местно самоуправление и нормативна уредба в СОС, въпреки че не са задължени по закон, почти всички нотариуси изискват удостоверение, че даден имот не е общински или държавен, преди да изповядат сделка. Това обаче било „въпрос на вътрешно убеждение, след като в закона няма конкретен текст“.

"Странно и нелогично е 2016 г. да имаме пик в реституциите. Ясно е, че за толкова години хората, които са имали реституционни права, са ги предявили. Когато някой да се сети да реституира имоти за по 300 евро/м, това трябва да е сериозна сигнална лампичка в главата на всяко длъжностно лице по веригата, което е свързано с изповядване, съставяне на констативен нотариален акт, агенцията по кадастъра и т.н.", коментира той.

Според него би било добре да се промени Гражданско-процесуалния кодекс в члена, който третира издаването на т. нар. констативни нотариални актове.

"Просто задължително трябва да се изисква пълна проверка за наличие на държавна или общинска собственост. При всички положения, чрез кмета на София, ще говорим с депутатите за такава промяна“, каза Иванов.

Софийската районна прокуратура (СРП) вече се самосезира след репортажа на бТВ. Постановено е извършването на проверка по случая. Ще бъдат проверени всички документи, включително съставянето и използването на решения на поземлената комисия и тези, свързани с изповядването на сделките по прехвърляне на имотите.

Проверяващият прокурор ще прецени дали има достатъчно данни за извършване на престъпление от общ характер и по кой текст от Наказателния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови