Фалшификат, клошар, нотариуси и 11 декара в "Младост" от общински стават частни

OFFNews 07 декември 2016 в 16:53 25036 5

Софийската районна прокуратура се самосезира след разследване на бТВ за незаконното отчуждаване на общински имоти в столичния район „Младост”.

Проверката ще събира данни за извършени документни престъпления и измами. Целта е да се проверят съставянето и използването на решения на поземлена комисия от 1994 и 1997 г., документи по Закона за нотариусите и нотариалната дейност, във връзка с изповядване на сделките по прехвърляне на имотите, допълват от прокуратурата.

Тази сутрин бТВ показа как с фалшиви документи от поземлени комисии общински имоти са се оказали… частни. И то без Столична община изобщо да знае за промяната на собствеността.

Става дума за няколко имота с обща площ от 11 декара в най-атрактивните за строителни предприемачи части на "Младост".

В основата на сделките стоят  три решения от 1994 и 1997 г., които са напълно фалшиви.

Оказва се, че решение на поземлената комисия в Панчарево от 1994 г., не се базира на абсолютно никакви документи. Нито посоченият – вече покоен, реститут, нито наследниците му са имали земи за възстановяване – нито в „Младост”, нито където и да било.

За едноличен наследник на реститутите е посочен 48-годишния Николай Ганчев. Мъжът обаче е клошар, бил е и наркозависим. Не е съвсем ясно какво прави сега, но се говори, че живеел във фургон в някакво село.

Следваща стъпка в схемата – наркозависимият Николай продал на Орлин Колев наследството си за милиони за скромната цена от 1000 лв. Това е станало през октомври миналата година.

61-годишният Колев задвижва цялата процедура по реституцията в „Младост”. На официалния му адрес на ул. „Димитър Петков” № 91 в София обаче вместо дом, има… стар павилион за скара и бира.

Мъжът, който работи в павилиона, казва, че и полицията идвала да търси тук въпросния Орлин, но безрезултатно.

В същото време двама нотариуси провъзгласяват Колев за собственик на петте имота в „Младост” на базата на фалшивите решения на поземлена комисия – нотариус Румен Димитров за три от имотите и нотариус Стилян Тютюнджиев – за другите два.

„Няма как да се провери дали решението е истинско, или не, защото то си има всички атрибути… Носи си отговорността този, който го дава”, обяснява единият нотаруис пред камерата ни, запитан как така не се е усъмнил в истинността на документите.

Подобна е тезата и на другия нотариус.

Орлин Колев от скара-бирата придвижва всички документи за по-малко от месец, но… остава собственик на имотите в „Младост” по-малко от 10 минути.

На 10 декември 2015 г. нотариус Румен Димитров прави констативен акт за един от имотите – градинка в „Младост 4”, а същия ден и час при същия нотариус той я продава на фирма „Фикс Партнърс”.

Фирмата е собственост на Христо Методиев и Славин Алексиев, свързани с придобиването на десетки имоти след съмнителна реституция и „герои” в други тв разследвания.

В район „Младост” научават от бТВ, че вече не са собственици на общинската земя. Шокирани са да разберат, че общината е отписана от кадастъра, без да бъде уведомена.

Трябва да има одобрение за отписване, както и от Кадастъра да ни съобщят за изменението на кадастралната карта, обясняват от кметството.

В общината дори има и план за разширение на детската градина върху три декара земя, която както се оказва вече не е общинска.

Най-странното обаче е как Агенцията по кадастъра – институцията, призована да гарантира собствеността ни, е отписала Столичната община като притежател на собствения ѝ имот и е регистрирала там частни собственици?

„По принцип би било нарушение, ако те са били вписани в кадастралния регистър. Ние не сме ги уведомили, че някой иска да бъде вписан в имота. Към октомври 2015 никой не е бил вписан в кадастралния регистър”, казва шефът на агенцията инж. Димитър Величков.

Когато е правена кадастралната карта на район „Младост”, всички актове за общинска собственост са предоставени за вписване. След като има акт за общинска собственост, той задължително е трябвало да е вписан. Ние по закон сме длъжни да предоставим тази информация още при изготвянето на кадастралната карта, казват обаче от общината.

Шефът на софийския кадастър е убеден, че няма нищо нередно в това да приемеш за факт, че терен на стойност около 1 млн. лв., на метри от метростанция и от бизнес парка е ничий.

На въпроса как някой идва, предоставя фалшификати, при това лоши, и службата по кадастръра се задейства, инж. Величков отговаря:

„Пак казвам – нямаме задължението да гарантираме (…) Решението на Поземлената комисия е документ, който удостоверява, отзад има и печат че е влязло в сила (…) Не сме ние органът, койот ще каже (че фалшив)”, са част от обясненията му.

Оказва се, че нотариусът няма задължението да гарантира истинността, кадастърът няма задължението… Ами ако утре някой вземе вашата земя?

„Това не е въпрос, на който мога аз да отговоря”, казва инж. Величков.

Столична община научава от бТВ, че вече не е собственик на градинката между блоковете 428 и 429. Това е последното оцеляло зелено пространство в района.

Новоизбраният кмет на „Младост” Десислава Иванчева, която доскоро оглавяваше протестите срещу застрояването в района, благодари за разследването на телевизията и заяви, че ще предприеме собствена проверка и на други съмнителни реституции и имотни сделки и ще се бори истината да излезе наяве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

5

Hihi1981

08.12 2016 в 09:20

Имот с реални граници без собственик?Ало Кадастъра????

12031

4

Holocene

08.12 2016 в 09:13

На двамата нотариуси да се отнемат правата и заедно с Величков да бъдатп разследвани от прокуратурата и дадени на съд.