В градината до СУ: Фугите се разминават, има опасност да се образуват локви

Фандъкова не прие ремонта, фирмата опитва да избегне санкции

OFFNews 19 март 2019 в 14:08 4609 3

Неправилно поставени шахти, залепени с теракол - неподходящ за външни условия, плочки, разминаване във фугите са само част от некачествената работа на строителите в градината "Св. Климент Охридски". 

Това установи проверка на столичния кмет Йорданка Фандъкова, зам.-кмета Дончо Барбалов и главния архитект Здравко Здравков. 

От изпълнителя на обекта ПСТ Груп обаче изпратили писмо до общината, че искат комисия да приеме ремонта. 

"Разбира се, че не съм доволна от това, което виждам и няма кой да бъде доволен. Абсолютно недопустимо е изпълнителят да твърди, че обектът е готов, след като всеки може да види, че това не е така. Още в края на февруари надзорната фирма е описала забележките, които трябва да бъдат отстранени, но те не са го изпълнили и искат обектът да бъде приет. Това означава само едно - че се търси начин да се оправдаят за санкциите, които предстоят. Нито общината, нито кметът реди павета, но по всякакъв начин ще защитя европейските средства, които осигурихме за центъра и успяхме да защитим с толкова усилия", заяви Фандъкова. 

"Правени са замазки с теракол, шахтите не са поставени правилно, има разминавания в зануляването на фугите, елементи, които бяха обрушени и трябваше да се подменят, са просто замазани. Имаме поредица от забележки. Всяка плочка трябва да бъде проверена и поставена отново", обясни арх. Здравков. Той подчерта, че е необходима контролна геодезия, тъй като има кривини в самото изпълнение, както и да се извърши проверка дали се създават локви.

Срокът за завършване на ремонта е 9 юли, глобата след това е 178 000 лв. на ден, уточни Барбалов. 

Ремонтът на тази градинка, "Кристал" и ул. "Московска" се изпълнява от "ПСТ груп". Това е една от двете фирми, чиито договори с общината за поддръжка на 5 района в София бяха прекратени през 2017 г. по искане на кмета Йорданка Фандъкова, заради лошо изпълнение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

2

рамбо

19.03 2019 в 18:29

Каквито и санкции и неустойки да налагат на фирмата, те обикновено не може да са повече от 10-15% от общата стойност на договора. Като се знаят огромните надценки при тия обекти, то фирмата така или иначе е на голяма далавера. Даже може да са преценили, че им е по-изгодно да им сложат някаква глоба, отколкото да пренареждат голямо количество плочи. На печелившите честито!