Управляващите отчетоха по-ниска младежка безработица

Ивайло Анев 12 май 2014 в 18:09 2635 1

Ласло Андор-комисар по въпросите на заетостта.

Позитивни данни за подобряване на ситуацията с младежката безработица от началото на годината бяха представени по време на дискусия в Народното събрание, в която участие взе комисарят по въпросите на заетостта Ласло Андор.

Според социалистката Корнелия Нинова към март 2014 година безработните младежи до 29-годишна възраст са 73,8 хил. За същия период на 2013 година без работа са били над 80 хил. младежи.

Към края на март над 10 хил. младежи са започнали работа на първичния пазар, като 3 хил. места от тях са временна субсидирана заетост.

Бяха положени много усилия за справяне с трудностите от кризата в редица страни членки на ЕС, подчерта в хода на дискусията Деница Караджова. По думите й за ефективен изход от кризата трябва да се търси баланс между мерките, целящи фискална дисциплина и мерките, целящи икономически растеж. Важни са мерките, свързани с малките и среди предприятия и достъпа им до финансов ресурс, убедена е Караджова.

Според Камен Колев от БСК обаче субсидираната заетост трябва да бъде временна мярка, за да не "привикнат определени социални кръгове" и да разчитат единствено на държавата да намерят работа. В тази връзка той предложи за по-голям ефект парите да бъдат отпускани на частния бизнес, а не на общините, които по презумпция създават временни работни места.

Предложение на бизнес организацията е и за повишаване на квотите за студенти в инженерни специалности, здравеопазване и педагогика.

За младежите в бюрата по труда е въведен нов подход. В бюрата вече има подготвени експерти, които консултират точно безработните младежи и ги запознават с възможностите за започване на работа, посочи от своя страна зам.-министърът на труда Росица Янкова. По нейни данни през май и юни още 8 хил. младежи ще започнат работа, като работните места са част от устойчива заетост.

"От началото на годината 15 хил. млади хора са започнали устойчива работа, това е изумителен резултат - с над 6 хил. повече спрямо същия период на миналата година", заяви още Янкова.

"Безработицата, особено младежката е свързана с дългата рецесия", коментира Андор. Той посочи данни от Евростат, според които безработицата като цяло е 11%, а в еврозоната - около 12 на сто. "Тези нива са недопустими", обясни още той и допълни, че ако не бъде ликвидирана младежката безработица, това ще подкопае икономическите устои на страните. Затова са нужни всеобхватни политики.

Комисарят отбеляза и един специфичен проблем за България - големият брой младежи, които нито учат, нито работят. "Младежката гаранция" може да помогне за решаването на този проблем, убеден е той. От средствата по този фонд ще могат да се възползват региони с над 25% младежка безработица. "Пет от шестте български региони попадат в тази категория и може да се възползвате от средствата", допълни Андор. Той препоръча още и продължаване на пенсионната реформа, интегриране на ромите и помощ за интеграцията на хората с увреждания на пазара на труда.

От младежкия форум към КНСБ обаче посочиха, че липсва достатъчно информация за тази програма сред младежите у нас. На сайта на Агенцията по заетостта последните данни по програмата са от декември 2013 година и няма актуализация на информацията, посочи Алексиева от организацията. "Младите хора не искат четат доклади от по над 50 страници, а кратко и ясно да им бъде обяснено къде и каква работа могат да намерят", допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови