Управляващите обмислят ръст на осигуровките от 2015 г.

Нели Чолашка 18 декември 2013 в 12:40 4433 6

Хасан Адемов

Снимка БГНЕС

Хасан Адемов

 

През последните месеци на тази година има видим ръст на икономиката и това означава, че от 2015 година можем да мислим бавно и поетапно за увеличение на осигурителните вноски.

Това обяви социалният министър Хасан Адемов, който е в парламента за гласуването на промени в Кодекса за социално осигуряване.

„Трябва да има мерки, които да стабилизират приходната част на бюджета. Съветът на Световната банка е да се опитаме да увеличим осигурителната вноска през следващите години, когато това е благоприятно.

Не казвам, че това трябва да се случи в следващата година, но в условия, в които се надяваме и в следващата година и през 2015 г. да има достатъчно сериозен ръст на икономиката, да се опитаме да балансираме бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО)", уточни министърът.

По думите му осигурителните вноски ще се увеличават поетапно с 1 или с 2% на година.

„Осигурителната вноска е в съотношение 60 на 40. Друг проблем е, че така ще натоварим допълнително бизнеса с още по-голяма осигурителна вноска, което може да се отрази на пазара на труда. увеличаването на осигурителната вноска може да се случи бавно, само ако има подходящи икономически условия за това”, призна Адемов.

От години се говори и за необходимостта от увеличаване на 8-процентната вноска за здраве.

На днешното заседание на парламента беше отхвърлено предложението на лидера на БСП Сергей Станишев да се даде възможност за ранно пенсиониране при недостигащи 24 месеца възраст или/и стаж.

Причината е, че не са предвидени средства в бюджета на ДОО за следващата година за подобна мярка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!