Предизборните обещания на БСП за пенсионирането се оказаха прах в очите

Нели Чолашка 18 декември 2013 в 11:12 10587 35

Пенсионери

Снимка sxc.hu

Пенсионери

Предизборните обещания на БСП за ранното пенсиониране и замразяването на възрастта за пенсия се оказаха прах в очите. С помощта на отсъстващите депутати от БСП и ДПС промените в Кодекса за социално осигуряване бяха окончателно отхвърлени.

Случайно или не, депутатите от БСП бяха в доста камерен състав в зала при гласуването на предложението за ранното пенсиониране - само 43-ма от общо 84. Коалиционният партньор ДПС отхвърли предложенията още в комисия, а днес депутатите не дойдоха в пленарна зала. Ранното пенсиониране беше подкрепено от депутатите от "Атака", но в крайна сметка гласовете "за" бяха едва 50. Преди това бе отхвърлено и предложението за замразяването на възрастта за пенсиониране.

Промените в Кодекса за социално осигуряване бяха едно от основните предизборни обещания на БСП и внесени за обсъждане от лидера на Коалиция за България Сергей Станишев. Те предвиждаха намаление с 0.4% на пенсията за всеки липсващ месец.

Неизпълнените предизборни обещания бяха разписани по следния начин в платформата на социалистите:

"- спиране на увеличаването на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране;

- въвеждане на гъвкави условия за пенсиониране при недостиг на 2 години осигурителен стаж и/или възраст".

С приемането на Закона за Държавното обществено осигуряване депутатите решиха, че възрастта за пенсиониране за 2014 г. се замразява на нивото за 2013 г. и ще е  при навършване на възраст 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете и осигурителен стаж 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете. 

Право на минимална пенсия от 151 лв. пък ще имат жените и мъжете с навършени 65 години и 8 месеца и минимум 15 години стаж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!