Университетските болници бранят министър Андреева

OFFNews 01 юни 2014 в 17:54 4478 7

Министърката на здравеопазването Таня Андреева.
Министърката на здравеопазването Таня Андреева.

Асоциацията на университетските болници (АУБ) се противопостави на призивите за оставка на министърката на здравеопазването Таня Андреева.

Шефовете на университетските болници са на мнение, че е необходимо да бъдат отчетени започнатите от д-р Андреева действия и постигнатите от нея резултати, вместо „здравният министър да става заложник на интересите на един лекар”.

В декларацията на АУБ се изтъква разработената от МЗ Стратегия за развитие на спешната медицинска помощ, започналите ремонти и доставки на ново оборудване, увеличението на заплатите, инкриминирането на нападенията над медицински лица и промените в медицинското образование, "като в същото време за първи път от две години е подписан Национален рамков договор, и в новите оперативни програми са заложени мерки за подпомагане на здравния сектор".

Според асоциацията д-р Андреева е първият здравен министър, който е защитил лечебните заведения от „административния произвол” на здравната каса.

„Основният проблем на българското болнично здравеопазване е финансирането и лошите правила, заложени в Постановление №94 на Министерския съвет, предложено от управителя на НЗОК - д-р Румяна Тодорова.

Въвеждането в него на месечните лимити поставят българските болници в невъзможност да извършват основния си предмет на дейност, а именно: осъществяването на болнична медицинска помощ”, пишат в декларацията си АУБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!