Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Учители притеснени, че закриват паралелки, за да се напълни нова гимназия в Бургас

OFFNews - Бургас 25 януари 2018 в 17:53 8014 0

ППМГ "Акад. Никола Обрешков"

Предстоящо редуциране на паралелки в бургаски училища нагнети напрежение сред преподаватели, но и родители в морския град.

Новината бе разпространена от учители в едно от елитните училища – Профилираната природо – математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“. Те научават, че се готви закриването на една паралелка и от четири до момента, ще паднат на три. Съмненията на някои преподаватели са, че целта е да се напълни с ученици бъдещата гимназия по иновации, която да подготвя кадри за IT сектора.

Преподавателят по история в ППМГ Веселка Бъклева коментира, че интересът към тяхното училище винаги е бил голям:

Трябва да се запази това, което е постигнато до момента. Т.е. гимназиите, за които има интерес - да се запази приемът. Там, където има проблеми, защо трябва да съществуват училища, към които няма интерес? В същото време да се разкриват други гимназии, при условие, че има такива профили и в други училища?", пита Бъклева.

Причината не е новото училище, коментира ресорният заместник – кмет Йорданка Ананиева и подчертава, че не е съгласна с подобна мярка.

Началникът на Регионалното управление на образованието Виолета Илиева обяснява орязването на паралелки с реформата в сектора. Тя е категорична, че редукцията няма да засегне само т. нар. елитни училища, но и професионалните гимназии. За първи път няма да се кандидатства след осми клас, а само след седми, затова се налагат промени.

Миналата година кандидатстваха и двата випуска. Осмокласниците тогава бяха 1560. Този намален брой деца, които са кандидатствали миналата година, в сравнение с тазгодишния брой, налага редукция в паралелките в различни училища", казва Илиева.

Тя поясни, че в момента се правят анализи и в края на месеца ще бъде взето решение.

Заместник – кметът Йорданка Ананиева не е съгласна с подобна теза, защото в Бургас основният прием е бил досега след седми клас. Тя е категорична, че подобно намаляване на паралелки не трябва да се прави предварително, а след приема:

„Не виждам защо трябва да се намаляват бройките предварително. Нека родителите да си изберат в зависимост от това, какво предлагат училищата. Категорични сме, че това не се налага в Бургас. Това може би се налага в Сунгурларе, в Руен, в Царево. Ние ще отстояваме тази позиция“, коментира Ананиева.

От Синдиката на българските учители посочват, че за област Бургас трябва да бъдат съкратени 49 паралелки и се опитват да балансират в този процес. Станка Новакова от местната структура на СБУ признава, че подобна стъпка ще доведе и до съкращения на учители, макар и минимално. Тя твърди, че след две години ситуацията ще се нормализира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови