Училищата са спестили 231 млн. лв. през миналата година

OFFNews 07 септември 2021 в 18:14 1758 0

Снимка МОН

Училищата са започнали 2021 г. с финансови остатъци за общо 231 млн. лв. От тях 118 млн. лв. са спестени от намалени разходи за ток, вода, отопление и др. заради преминаването към електронна среда на обучение поради пандемията от COVID-19, съобщиха от МОН.

10,4 млн. лв. по-малко пък са похарчени от целевите средства за уязвими групи през миналата година, а 7,8 млн. лв. са икономиите от непроведените занимания по интереси.

Също така, през 2021 г., училищата, в които се обучават ученици от уязвими групи, са получили допълнително 32,2 млн. лв. За занимания по интереси са предоставени други 24,4 млн. лв., но заради ограниченията наложени от пандемията, голяма част от тези средства не са използвани досега.

Това стана причина и МОН да промени промени Наредбата за финансиране на институциите и  да даде възможност на директорите на училища при необходимост да използват част от икономиите за заплащане на интернет достъпа на своите ученици при дистанционно обучение.

Според анализ на образователното ведомство от юли, през следващата учебна година 34 000 ученици биха останали без интернет по социални причини при онлайн учебна година.

Месечните такси за достъп на учениците до мрежата до края на годината ще струват на училищата общо около 2,4 млн. лв. 

При онлайн занятия МОН осигурява интернет и за учителите чрез допълнително месечно възнаграждение от 30 лв. за компенсиране на разходите за консумативи. Това става чрез Националната програма „Без свободен час“. По правилата на програмата, приети през 2019 г., парите се превеждат на училищата два пъти в годината – през септември-октомври и през декември. Към момента за такова допълнително плащане са кандидатствали 23 103 учители. В началото на октомври МОН ще преведе на училищата заявените близо 1,023 млн. лв.

Осигуряването на интернет достъп за учителите и учениците е ключово важно условие за провеждане на ефективно обучение от разстояние в електронна среда, отбелязват от МОН.

От друга страна преподавателите са напълно обезпечени с електронни устройства, необходими за дистанционно провеждане на занятията. По проект „Образование за утрешния ден“ са предоставени 2000 лаптопа и 500 рутера с карти с мобилни данни „My Fi“ на нуждаещите се преподаватели. С постановление на Министерския съвет от 15 октомври 2020 г. на училищата са отпуснати 14 млн. лв. за закупуване на други 2000 лаптопа за учители и 14 000 – за ученици. По проект „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“ на училищата са дадени още 20 692 лаптопа, които се предоставят на преподаватели, както и 65 000 лаптопа и таблета за ученици за временно ползване по време на дистанционно обучение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!