Тръгва конкурсът за наследник на Петър Диков

OFFNews Последна промяна на 26 януари 2016 в 13:30 3454 4

Конкурсът за нов главен архитект на София тръгва утре. В него не могат да участват архитекти, които имат или са готови да поискат достъп до класифицирана информация. 

Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която представи изискванията за наследника на Петър Диков. През ноември миналата година той обяви, че напуска поста на 9 февруари. До избирането на нов главен архитект ще има изпълняващ длъжността, уточни Фандъкова. 

Кандидатите за поста трябва да имат поне 10 години професионален опит, от които 3 години да са заемали управленска позиция в частния сектор, държавни или общински структури.

Те трябва да представят и защитят публично концепция за управление на системата и процеса на градско планиране и градоустройствено развитие на София. Част от нея трябва да бъде визия за развитието на София като зелен град, предоставяне на нови електронни услуги за гражданите, реформиране на направлението "Архитектура и градоустройство", сформиране на ново аналитично звено за градоустройственото планиране и др.

След изтичането на срока за подаване на документи, ще бъде сформирана комисия, която ще оценява кандидатите. В нея освен членове на администрацията ще влязат общински съветници, представители на Съюза и на Камарата на архитектите и на Инициативния комитет от над 40 организации, в който влизат група "Град", "Трансформатори" и др., който поиска реформиране на длъжността главен архитект.

До 7 дни комисията трябва да обяви кои кандидати ще бъдат допуснати до интервю и защита на концепцията.

"Надявам се да има повече кандидати, защото позицията е сериозна. Търсим професионалист - сериозен, добре подготвен човек, с авторитет", каза Фандъкова.

На страницата на общината ще бъде публикувана специална рубрика, в която ще се качва цялата информация за хода на конкурса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.01 2016 в 16:42

Ако може и главния архитект да не иска по 10% за подпис...

26.01 2016 в 15:56

Конкурсът има една точка: Бойко ще го погали по главата.

26.01 2016 в 14:46

Май ще трябва да си внесем главен архитект от чужбина. Някое австрийско студентче по архитектура ще е 100 пъти по-добре от настоящия главен архитект.
Само че има една уловка - изискванията за стаж, на които едва ли някой читав архитект в България отговаря...

26.01 2016 в 13:35

Ама не искаме "наследници" ма самоковска уроспио!
Искаме главен архитект!
Отговорен, с визия!
Стига с тия бакалски сметки. Че както е тръгнало и тебе и диков ще ви тричаме!