Главният архитект на София Петър Диков подаде оставка

OFFNews Последна промяна на 17 ноември 2015 в 15:16 12976 22

Главният архитект на София Петър Диков подаде оставка. Той напуска поста си от 10 февруари догодина, когато се навършват 10 години от заемането на длъжността. 

Подадох молба да бъда освободен и като председател на Борда на "Метрополитен" АД от Столичния общински съвет, обяви Диков на пресконференция за отчитане на дейността си. Според него до 9 февруари кметът Йорданка Фандъкова ще има достатъчно време да намери негов наследник на поста чрез конкурс

Като голям свой успех Диков изтъкна изграждането на северната скоростна тангента, като подчерта, че предстои да бъдат изградени връзки на тази тангента със северните райони на София. 

По отношение на прозрачността на работата си той заяви, че са направени над 1000 обществения обсъждания на промените в столичния град. 

Напривихме изключително много за зелените площи на София, предпазихме от застрояване много места, за да станат градини, подчерта той. 

Един от най-големите успехи на София през последните 25 години, бе затварянето на "Кремиковци", подчерта Диков. Сега като пътувам по магистрала "Хемус", Стара планина се вижда, преди 8 години не се виждаше, допълни той. 

Не съм взел една стотинка като шеф на Борда на метрото за 10 години, не че това е много за хвалба, каза още главният архитект. 

От думите стана ясно още, че сред успехите той нарежда стартиралото преди 5 години разкриване на археологическите забележителности на столицата, както и спасяването на града от билбордовете на всяка крачка. 

И един лев да похарчиш от публични средства, ти си престъпник, заяви Диков по повод на провежданите конкурси.

Работил съм през цялото време по закон и по съвест, категоричен бе главният архитект. Той благодари на Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова, които никога не "са ми нареждали какво да правя". Диков призна, че е заел поста със самочувствието, че знае всичко за градоустройството, но е имало случаи, в които е приемал позицията на гражданите. 

Работата на Петър Диков беше критикувана от много неправителствени организации, архитекти, граждани, както и от всички политически сили в общинския съвет с изключение на ГЕРБ.

Спаси София: Честито, софиянци

Групата Спаси София разпространи във фейсбук поздравление до столичани по повод оставката на Петър Диков. В текста се казва:

След толкова години и безброй проблеми и скандали, най-сетне една истински добра новина за София. След 9 години на този пост, резултатът от работата на Диков може да се обобщи в една дума - кошмар. Кошмар за всеки, който обича София и иска градът да се развива правилно.
Днес е щастлив ден за всички нас и ще бъдем изключително радостни, ако усиленият натиск, който Спаси София и Спаси метрото оказваха през последните години също са допринесли за тази оставка.
Честито Софиянци! 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.11 2015 в 17:05

Ужас! Този корумпиран изрод унищожи столицата.

18.11 2015 в 13:59

СОФИЯ.Няма я красивата ни столица.Много строителсво без план .Само и само да се каже: ОХ колко РАБОТИХ.КЪДЕ БЕШЕ Г_Н ГЛ.АРХИТЕКТ.???

18.11 2015 в 08:03

Еееееееее най-накрая тоя урод се махна!!!! Лошото е че окепази София тотално, налапа се с кинти като свинькя, а и сега тъпата Тиква кой какъв още по-некадърен ще тури на негово място.

17.11 2015 в 23:10

За мен последните години се направи много София да заприлича на европейски град.

Не виждам с какво тоя човек е допринсъл де.

Ама имам много силни подозрения, че е за пандела поради огромни подкупи. Говорим за колосални суми, които се дават от строителите в София. А какви измами стават с крадене на имоти, не е за приказване....ако не влезе в затвора тоя човек има поне 50-100 милиона

17.11 2015 в 20:05

Какво е това 10 години мандат, бе?! Че то Гл. прокурор и Конституционния съд са с по 7-годишен мандат! И ако не си беше подал оставката можело и още да му е по-дълъг мандата?! Защо в конституционните промени не е заложено намаляване на всички мандати (избираеми и назначаеми на мандатна длъжнист САМО СЛЕД ПУБЛИЧЕН КОНКУРС) да са 2 и 4 годишни?! И избори за 1/2 от депутатите (съветниците) в Парламента (общ. съвети) на всеки 2 години! Също и "заковаване" в Конституцията на годишен изборен ден (например 2-та неделя на октомври) за да не си разиграват разни задкулисни и корупционни игрички по определянве дати за избори, референдуми, допитвания, ..... Плюс "заковаване" в Конституцията само на 9 министерства (поименно означени) - както в Търновската конституция, а не всеки мафиотски катил, банкянски свинар и делиормански овчар да си прави нови министерства за настаняване на партийци на държавна копанка! А всики агенции, комисии, комитети, .... да са под шапката и бюджета на съответното миностерство БЕЗ ДУБЛИРАНИЯ, ТРИПЛИРАНИЯ, .... на бюрократични структури и И началниците в общини, общински фирми, министерства, членове на бордове, шефовете на съдебни и прокуроески колегии и отделения, .... да става само с публичен Конкурс и то само за 2 годишен мандат, като се кандидатства в тандем - шеф и зам.шеф, а не после да си назначават по 7-8 заместници! Издиганите чрез командироване да нямат право да кандидатстват за избираема длъжност, както и да се лимитира до 6 месеца издигането чрез командироване! И т.н. практични, народо- и финасово-изгодни конституционни промени, които да дисциплинират нормотворческите предствители на суверенна, а не да ни занимават с дребнотемие и хулигански клоунади пред клекшопове!

17.11 2015 в 19:35

Благодарим ти DickOff! София вече прилича на селски кенеф!

17.11 2015 в 18:59

Защо само Диков аз мисла че трябва да сменят и много други от администрацията -Те го предават като не правят нищо за народа.

17.11 2015 в 18:58

Не се сещам за някой, който да е направил повече золуми в града!София от град с облик заприлича на битак от архитектурни извращения!

17.11 2015 в 18:13

Най-накрая този крадлив палячо да се махне и да спре да окепазява хубавия град. Амин.

17.11 2015 в 17:54

А за кръстовището на Семинарията кой ще носи отговорност?
Сега нито трамвай "безумие" нито кръгово.

ванко1, ама какво хубаво задръстване става по Симеоновско шосе! Имам чувството, че е по-голямо от преди.