Quantcast

Токът поскъпва с 9.79% от 1 октомври

OFFNews Последна промяна на 20 септември 2014 в 07:34 5527 11

Токът ще поскъпне с средно с 9,79% от 1 октомври. Това става ясно от публикувания доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за цените на електроенергията.

Така ДКЕВР спази обещанието си увеличението да е под 10 на сто.

В София и в Западна България (потребителите на ЧЕЗ) дневната тарифа се увеличава с 9,97%.  При ЧЕЗ поскъпването на най-голямо. Нощният ток поскъпва с 9,84%.

При ЕВН цените нагоре са съответно: дневната тарифа с 9,70 на сто, нощната - с 9,35 на сто. И при “Енерго про” - скокът при дневната тарифа с 9,8%, а при нощната - с 9,51 на сто.

За домакинствата, които се топлят на парно, газ и дърва, сметките ще се увеличат с около 5 лв. Сериозен ще е ударът върху домакинствата, които се отопляват с ток.

Еленергията за клиентите за средно напрежение поскъпва с 2,2%. А за фирмите, които са към мрежата високо напрежение и са на свободния пазар, увеличението е 1,6%.

Преди да стане ясно с колко точно ще се увеличи цената на това, социалният министър Йордан Христосков обяви, че енергийните помощи за най-бедните ще се увеличат с процента на поскъпване на електроенергията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.09 2014 в 00:05

Изобщо него вярвайте това, че ЦЕНИТЕ МОЖЕЛО САМО ДА РАСТАТ, освен в случаи като този, за да се задоволи алността на ЕНЕГРИНИТЕ ВАМПИРСКИ ерп-ТА, американските марици и милионерите собственици на вятърни паркове и фотосолари.

Ако бъдат ИЗВАДЕНИ ОТ МИКСА скъпите източници, изброени по-горе ЦЕНАТА НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА ще ПАДНЕ.

А Тиквата и първа Частна Банкянска при това положение изобщо не ги виждам да изкарат повече от средата на зимата. Народа ще се вдигне и тоя път няма да е само с камъни. Неее...

20.09 2014 в 15:06

off, ти си тъп като цървул.
Ти какво очакваш да ти кажат рашките? Да не си мислиш, че нямат пръст в затварянето на 1-4 блокове, за да се форсира Белене? Да знаеш случайно какво точно работеше другарката Пръмова-Кунева по времето и преди Костов и с кого какво се е договаряла? Далаверата и с Ферхойген е много по-късно, когато другарката от днешния РБ мина от другия отбоор. А от този отбор получиха и високото френско отличие - почетния легион за заслуги към Франция /френската енергетика/
Но, както казах - тъп си като цървул. Само дрънкаш общи приказки.

20.09 2014 в 14:07

Медиите с тия новини наливат само масло в огъня! Ние българите, както обикновено скачаме до небето при прочит на такава новина. Уж сме големите разбирачи, но не може да разберем, че цената на тока нито може да е константа, нито може да се намалява! Цяла година се държа изкуствено цената, което ще доведе само и единствено до големи скокове, които вече са налице и разбира се, тъй като сме овчи народ ще скочим отново срещу проблем(фантом), който реално покрива истинските проблеми. Колко още трябва да ни тъпчат, за да разберете, че основната ни борба трябва да е повишаване на доходите, на стандарта на живота? Колко още ви е нужно, за да разберете, че докато ни държат в тази скапана мизерия винаги ще се гаврят с нас и ще ни манипулират, както си пожелаят? Мизерията е основно средство за манипулиране на всякакъв тип хора! Като чета новините и коментарите да се хванеш за главата, правят ни на маймуни и то с пълни глупости. Е вчера гледам по телевизията миньорите как се радват, че са успели с протеста си да им платят заплатите и бяха толкова горди... До такава мизерия са ги докарали тези хора, че се радват на това, че са им платили мизерната заплата, хора, които трябва да бъдат най-високо платени в държавата! Някаква шайка от глупендери ни разделят и всеки се е скрил, като мишка от страх пазейки си "прекрасния" си живот.

20.09 2014 в 12:46

Donmikele тъп си та си вдлъбнат. Реакторите на АЕЦ имат определен живот. За 5ти блок до 2017-а. За 6ти не знам до кога. Ако са наред може жияота им да се ъдължи, но трябва активно да се работи в тая посока. 5ти блок е почти изтърван. Руснаците дойдоха и казаха преди две години че трябва незабавно да се почне подготовка ако искаме да ползваме 5ти блок след 2017

20.09 2014 в 11:17

Вижте какви идиотщини пише off и не се чудете защо ви вдигат тока.
Този нещастник говори за изключване на 5 и 6 блок на АЕЦ - сещате ли се колко ПЪТИ ще се вдигне цената на тока?
А този нещастник наясно ли е колко АЕЦ в момента се строят в Европа и Света и че само в зурлата на едно потомствено говедо може да се роди идеята за затваряне на АЕЦ?
А този нещастник знае ли колко са субсидиите за "зелена" енергия в Европа и колко са в бедна България. За справка на говедото - в Испания дотацията е 0,00 евро/мгвч
А в колко държави са позволили на други държави да им управляват и източват парите от енергетиката?
Как така всеки идиот се е сдобил с компютър за да ръси и показва идиотщината си на показ?

20.09 2014 в 10:51

Просто АКО действаха НОРМАЛНИ ПАЗАРНИ МЕХАНИЗМИ, а не ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ, можеше да изключат от микса безумно скъпата елекроенергия от "зелените" вятърни централи, фотосоларите и американските Марици и да оставят само евтиния ток от АЕЦ, и ЦЕНАТА ЩЕ ПАДНЕ в пъти. Само че не искат, и зато ВДИГАТ ЦЕНАТА ИЗКУСТВЕНО, за да хранят ЕНЕРГИЙНИТЕ ВАМПИРИ.

20.09 2014 в 10:45

Така, както ни 'спасяваше' БСП, така ще ни 'спасят' и ГЕРБ, пък и РБ.
Всички партийни кланове (без изключение!) са слуги на олигархията.
Включително и енергийната такава.
Справедливото решение беше да се предоговорят безумните цени с ВЕИ и тецовете, а не да се вдигат цените.
БСП, разбира се не го направи, а отлагаше фалита на НЕК с външни заеми.
ГЕРБ избраха негативите да ги обере служебното правителство.
Разликата за обикновения бг индианец е никаква.
Овце за стригане сме.

20.09 2014 в 10:20

Прах в очите. Всичко под 20% е отлагане на проблема. НЕК е пред фалит - 3 милиарда ли са дълговете? Кой ще плаща? Това са заплати на миньори, договори с доставчици, извършени ремонти. Утре просто няма да има ремонти а миньорите ако не им плащат половин една година или ще умрат от глад или ще си намерят друга работа. Отделно Цялата енерго мрежа е пред колапс - поддръжката е под минимална, за какви инвестиции въобще бълнуват? По голяма авария ще срине цялата мрежа.

Защо оставяме да ни баламосват!

А субсидиите за турския ток кога ще ги спрем? Кога ще спрем да плащаме тока на Турция. Толко ли сме богати да плащаме тока на една от най-добре развиващите се икономики? Всъщност всички знаем отговора субсидиите за турския ток са субсидии за Ковачки, който пък спонсорира който е на власт......

После кога ще почне най-сетне договарянето на цените на ВЕИ -тата? В цяла Европа им смъкнаха изкупните цени. Това е положението технологиите поевтиняват. Има криза....цените надолу.

Кога ще почне строителство на газопровод от Иран и азайберджан? До кога ще се залъгваме с руските потоци? Кога ще се строи 7-ми блок? А какво става с 5-ти и 6-ти блок, кога ще ги затваряме? Как ще дигнем процента на енергия от ВЕИ на 20% а на 30 а на 50?