Цветанов съди държавата в Страсбург, бил репресиран

Юлиан Христов 22 ноември 2013 в 11:10 3348 4

Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС

 

Адвокатите на Цветан Цветанов - Менко Менков и Ханс-Петер Ул ще заведат дело в Съда по правата на човека в Страсбург, затова, че е нарушена презумпцията за невиновност на Цветан Цветанов.

Това стана ясно днес, след като бившият министър на вътрешните работи прекара близо час в Столичното следствие, където му беше повдигнато обвинение в длъжностно присвояване

На Цветанов е наложена мярка за неотклонение „Подписка“ и забрана да напуска страната.

Това е третото обвинение срещу Цветан Цветанов от началото на депутатския му мандат. Заместник-председателят на ГЕРБ се разследва за незаконното подслушване в МВР и вече е подсъдим за възпрепятстване на правосъдието.

"Логиката на събитията сочи, че с изключение на първото обвинение, всички обвинения, които са повдигнати на г-н Цветанов, т.е. - второто и третото, не произхождат от досъдебни производства, които са образувани срещу него, а произхождат от досъдебното производство, което е образувано срещу Станимир Флоров", каза на излизане от Следствието адвокат Менко Менков.

По думите му "оттук - оттам се вадят материали" и срещу Цветанов тенденциозно се повдигат, с което върху него се упражнява репресия.

"От тази гледна точка, съвместно с моя колега, депутат от Бундестага, германския адвокат Ханс Петер Ул, днес завеждаме дело в Съда по правата на човека в Страсбург за това, че има тежко нарушение на Чл. 6, Параграф 2 от Конвенцията за защита правата на човека. Нарушена е презумпцията за невиновност на г-н Цветан Цветанов, тъй като, още в предизборната кампания, по анонимен сигнал, е образувано досъдебно производство и прокуратурата официално обвинява г-н Цветан Цветанов, преди да му е повдигнато обвинение, преди да се приключили изборите, че е извършил незаконно подслушване. Към настоящия момент, такова обвинение той няма повдигнато, но всички официални изявления на прокуратурата са свързани именно с това, че той е извършил такова престъпление. Съгласно практиката на съда в Страсбург, и Европейската конвенция, прокуратурата следва да се въздържа от подобни твърдения, докато обвиненията, които повдига, не бъдат доказани в съда", коментира още адвокатът на Цветанов. 

Цветанов съди и МВР за това, че беше подложен на процедура по полицейска регистрация. Самата процедура е разписана в наредба от самия него, в качеството му на министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!