Целта на безплатното висше била младите да остават в България

Мая Младенова 30 януари 2024 в 08:58 1658 5

Проф. Галин Цоков

Снимка БГНЕС

Проф. Галин Цоков

Целта на отпадането на таксите за висше образование е то да стане по-добро, а студентите да останат и да работят в България, обясни в сутрешния блок на БНТ министърът на образованието Галин Цоков.

Вчера правителството изненадващо обяви, че отпадат семестриалните такси за студентите бакалаври, магистри и докторанти държавна поръчка.

Промяната ще важи още от втория семестър на тази академична година, но заради сроковете за обществено обсъждане и две четения на законопроекта ще се наложи учащите първо да внесат таксата за втория семестър, а след влизането му в сила университетите да им я върнат.

Решението идва на фона на намаляващия брой студенти заради демографския срив и заради многото избиращи да учат в чужбина.

"За отпадането на таксите са необходими 150 милиона лева за 2024 година, ще се покрият вторият семестър за тази учебна година и първият от следващата", посочи проф. Галин Цоков.

В последните години, съобщи още Цоков, свободни места в университетите не остават, но падат балообразуващите оценки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

5

Bad Horse

30.01 2024 в 12:45

Да, прекъснете връзката между човека който дава услугата и човека който я получава. Нека има амнайсе тулупи бюрократи помежду им да определят какво да прави единия и колко да плаща другия.

Защото това работи много добре в здравеопазването! И в полицията. И в горското стопанство. И в отбраната. И във всяка една сфера, която държавата е окупирала...

870

4

Constanza

30.01 2024 в 10:39

В Западна Европа има безплатни университети, които никой не премахва. И повечето платени университети не са особено скъпи - основният разход е издръжката на студента, не таксата.

Но българските университети никой не ги взима насериозно. Освен може би българската филология, защото няма как другаде да я преподават по-добре.

3251

3

динозавър

30.01 2024 в 10:29

Безплатното висше е следващата крачка към премахването му. В САЩ не намалява таксите, а те там са ужасяващо високи. И въпреки това децата и родителите искат американско образование.

1973

2

autogentile

30.01 2024 в 10:09

По-сериозен проблем е качеството на обучението в българските университети, а не цената! Държавните университети изостават съществено от към обезпечение на материалната база, иновативни и мотивирани преподаватели и най-важното- специалности, отговарящи на съвременните нужди на икономиката!

2550

1

alfakentavur

30.01 2024 в 09:55

Трябва да се погрижат и за работните места след образуването.
 
X

Да помогнем на украинските деца!