Студентите все пак ще платят семестриална такса, университетите ще връщат пари

Йорданка Веселинова 29 януари 2024 в 15:36 49968 3

Архив

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Абсолвенти, дипломиране на студенти по право в СУ

Въпреки новината за отпадане на таксите за обучение за бакалаври, магистри и докторанти във висшите училища за студентите държавна поръчка, те все пак следва да платят семестриалната си такса за втория семестър, научи OFFNews.

По-рано днес премиерът акад. Николай Денков обяви:

"Студентите няма да има нужда да плащат такса за втория семестър, ако са по държавна поръчка."

Промяната, с която отпадат студентските такси, обаче е заложена в Законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето образование. Текстовете днес ще бъдат публикувани за обществено обсъждане, като срокът е 30 дни. Едва след това законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание, където той трябва да бъде приет на първо и второ четене, като поправките ще влязат в сила с обнародването им в "Държавен вестник". От Министерски съвет очакват актовете да бъдат приети бързо и без спънки, тъй като са консенсусни. Дори и при съкратени срокове обаче отпадането на таксите може да стане най-рано след месец и половина.

Кампанията за плащане на семестриални такси обаче е в ход. В Софийския университет например срокът е до 16 февруари - т.е. преди таксите да са отпаднали.

Това означава, че студентите все пак ще трябва да заплатят втория си семестър, а след това сумата ще им бъде възстановена от университета, коментираха пред OFFNews от пресцентъра на Министерски съвет, според които това е единствената възможност към настоящия момент.

От СУ "СВ. Климент Охридски" също заявиха пред OFFNews, че студентите по държавна поръчка следва да заплатят семестриалната си такса, както и че в законопроекта е заложено разработването на механизъм за възстановяването на сумите. Според него в срок от два месеца след обнародването на промените в Закона трябва да бъдат върнати парите на студентите, заплатили такса за втория семестър.

В преходните и заключителните разпоредби в законопроекта е заложено заплащаната годишна такса от студентите и докторантите да бъде наполовина от вече утвърдения размер за 2023/2024 г. За целта в едномесечен срок от влизането в сила на промените в Закона за висшето образование от Министерския съвет ще бъдат отпуснати допълнителни средства по бюджетите на държавните висши училища и научните организации, които имат право да провеждат обучение в образователната и научна степен „доктор“, за компенсирането им за намалените приходи от такси. В двумесечен срок от обнародването на промените висшите училища и научни организации трябва да възстановят разликите на тези студенти и докторанти, които са заплатили годишни такси в размер по-голям от половината от вече утвърдения размер за 2023/2024 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

31.01 2024 в 08:39

качество, раздути бройки, огромни разходи

на такава малка страна толкоз много висши заведения няма нужда

900

2

Bilbo

29.01 2024 в 17:43

Само на мен ли ми се струва, че е малко нелогична и много популистка тази стъпка? Според мен в момента няма проблем с липсата на млади хора, които искат да учат, дори напротив. Проблема е, че след като завършат, доста голяма част от тези хора остават безработни или работят нещо, което няма общо с образованието им, защото образованието е доста далеч от изискванията на пазара на труда. По скоро трябва да се правят стъпки в тази насока. Не мисля, че ако някой е искал да учи, именно семестриалните такси са му били пречката...

14469

1

случайно прочетох

29.01 2024 в 15:49

Заглавието е некоректно.
Не "все пак ще плащат", а ще платят. Има разлика.
 
X

Да помогнем на украинските деца!