Цацаров: Президентът не е обект на разследване

OFFNews 06 февруари 2014 в 10:14 2436 1

Росен Плевнелиев не е обект на разследване. Той не е разпитван в качеството на свидетел. Нещо повече – ако трябва да отговоря на призива да кажем, че българският президент не е в конфликт на интереси, аз казвам – прокуратурата не е органът, който установява конфликт на интереси.

Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. Коментарът му беше направен във връзка с разследването на случая, станал по-известен като "тефтерчето на Златанов". След като делото влезе в съда в някои медии беше тиражирана информацията за това, че прокуратурата се е концентрирала едва върху три случая от въпросното тефтерче. Единият от тях е укриване на конфликт на интереси при президента. Според информацията под натиска на Плевнелиев производството е укрито и спряно.

"В никакъв случай по делото няма каквито и да е факти, дори елементарни догадки за това, че Плевнелиев е упражнявал някакво влияние или е участвал в цялата тази процедура", коментира главният прокурор. 

Той обясни, също, че прокуратурата не се е концентрирала избирателно върху отделни случаи от тефтерчето. „Направен бе призив за публично огласяване на всичко, на цялото съдържание на въпросното тефтерче. Едва ли някой би си помислил, че ние бихме могли да отидем на съд и да представим на съда страници например 7, 10, 24 и да не представим цялото веществено доказателство. Формата на публичност, с която работи прокуратурата, се нарича обвинителен акт. И при положение, че по делото няма нито един класифициран материал, е ясно, че това, което ще се развие в съдебната зала, ще бъде достояние на медиите”, обясни Цацаров.

По думите му - наблюдаващият прокурор е преценил, че такива са фактите и това са най-безспорните факти, на базата на които той може да конструира юридически обвинения. А юридическата конструкция на обвинението е такава, каквато е визирана в обвинителния акт. Аз стоя зад всеки прокурор, който си върши съвестно работата, независимо дали работи по делото на Филип Златанов или по което и да е друго дело. Категорично стоя зад него”, посочи Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика